Verhaal van Familie van der Breggen

Voor veel Berkelaren wellicht een bekende naam: Van Der Breggen. Jawel, de familie van de bakkerij. Tilly van der Breggen zal dan ook een bekend gezicht zijn voor een hoop Lansingerlanders. Dag en nacht werd er in de bakkerij gewerkt aan uiteraard de lekkerste zoete broodjes van Berkel. 

Mevrouw van der Breggen (haar meisjesnaam is Tilly Havenaar) komt uit een gezin van 13 kinderen en was 8 jaar oud toen de oorlog begon. Van Der Breggen heeft heel wat mee gemaakt tijdens de oorlog. Zo werd het huis van de buren in brand gestoken en verloor ze haar oudste broer Jan-Cornelis Havenaar. “Het was allemaal heel heftig. Het was mijn grote broer, maakte altijd grapjes, en nu lag hij daar. We zagen de kogelgaatjes in zijn hoofd.” De broer van Van Der Breggen kon zich niet legitimeren op de tuinderij van de familie Havenaar, waar hij werkte, en werd zonder pardon gefusilleerd. Vermoedelijk als vergelding voor de wapendropping die de avond daarvoor vlakbij de tuinderij plaatsvond.

“Ik weet nog wel dat de oorlog was afgelopen en dat we bevrijd waren. Je voelde je ook echt bevrijd. We waren zo vaak bang tijdens de oorlog.” Het verhaal van mevrouw Van Der Breggen wordt door de generaties heen binnen de familie gedeeld. “Onze hele familie heeft in de oorlog best zware tijden meegemaakt. En dat heb je als kind hoe dan ook meegekregen. En als je dan die verhalen zoals nu weer naar boven tilt dan komen er emoties vrij.” legt Herman van der Breggen uit, hij is de zoon van mevrouw Van Der Breggen.

“Mijn opa heeft onze Oosterburen nooit bij naam genoemd, hij heeft ze altijd moffen genoemd. Dat is hij zijn hele leven blijven doen, zelfs bij voetbalwedstrijden. Ik was op verjaardagen vroeger het jongetje dat graag de oorlogsverhalen wilde horen”.

Dochter Conny van der Breggen “In de maand mei werd er altijd wel gesproken over de oorlog. De verhalen over mijn opa maakte het meeste indruk op mij.”

Conny vervolgt “Je leest dan wel eens oorlogsboeken en dan denk je aan welke kant zou ik hebben gestaan? Want mensen zijn rare wezens wat dat betreft. Dan denk ik aan de verzetsmensen en dan heb ik daar echt bewondering voor. Dat ze de goede kant hebben durven kiezen, want het is wel de moeilijkste kant geweest denk ik”.

“Ik denk dat het belangrijk is om dit te blijven vieren. Laat maar zien aan de jongeren waarom dit is gebeurt en waarom we op 5 mei bevrijding vieren”. Elise de kleindochter van mevrouw Van Der Breggen, houdt zich al weer veel minder met die oorlog bezig: “Wij als jongeren denken op 5 mei naar welk festival zullen we gaan, maar ik weet niet of we echt stil staan bij de bevrijding van ons land.”

“Ik denk dat de Tweede Wereldoorlog voor onze generatie een ver van je bed show is, daarom heb ik mij er echt in verdiept. Als ik de verhalen van mijn oma hoor maakt de angst die ze hebben gehad echt indruk op mij”. vertelt kleindochter Elise.
De oorlogsgeschiedenis van de familie Havenaar zal altijd onderdeel blijven uitmaken van het familie-erfgoed. De zoon van kleindochter Elise is nu al erg met oorlog in de wereld bezig. “Het feit dat oorlog bestaat houdt hem bezig, hoe jong hij ook is.”

In de oorlogsdocumentaire van RTV Lansingerland zie je meer verhalen van de familie Van Der Breggen en over de familie Havenaar.

TV-frequenties

Op de kabel digitaal CL+
Bergschenhoek 41 41
Bleiswijk 36 332
Berkel en Rodenrijs 36 332
Glas/Interactief 1386 ---

Zoeken