Bleiswijk blinkt uit in leefbaarheidsonderzoek

Bleiswijk heeft een topscore behaald in het leefbaarheidsonderzoek van RegioBank. Dit onderzoek, uitgevoerd door Atlas Research, richtte zich op woonplaatsen met 7.000 tot 23.000 inwoners en keek naar veiligheid, voorzieningen, sociale samenhang, woningvoorraad en fysieke omgeving.

Sociale cohesie en voorzieningen
Volgens het rapport “Geluk zit in een klein hoekje” behoort Bleiswijk tot de top drie van best presterende kleinere woonplaatsen in Zuid-Holland. Dit is een prachtig resultaat, zeker in vergelijking met de lagere scores van Rozenburg en Hoek van Holland. Ontmoetingsplekken zoals dorpshuizen en multifunctionele accommodaties blijken cruciaal voor een hoge leefbaarheid blijkt uit het onderzoek.

Noraly King, leefbaarheidsexpert bij RegioBank, legt uit: “Ontmoetingsplekken zijn essentieel voor de lokale economie en sociale verbondenheid. Ze bevorderen informatie-uitwisseling en het vieren van cultuur, wat bijdraagt aan een hechte gemeenschap.” Bleiswijk heeft fors geïnvesteerd in lokale voorzieningen en ontmoetingsplekken, wat bijdraagt aan de sterke sociale structuren.

Inspiratie voor andere gemeenten
De positieve resultaten van Bleiswijk en plaatsen zoals Zevenhuizen (gemeente Zuidplas) laten zien dat kleinere woonplaatsen met de juiste voorzieningen en sociale structuren zeer leefbaar kunnen zijn. “Gemeenten die hun lokale voorzieningen en sociale netwerken versterken, kunnen de kwaliteit van leven voor hun inwoners aanzienlijk verbeteren.” laat de expert van Regiobank weten.