Kenmerkend en historisch pand in Berkel dreigt te worden gesloopt

Oude Berkelaars herinneren het zich nog wel: de geur die vroeger rond het terrein van mengvoederfabriek Treurniet aan de Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs hing.
De maalderij van Treurniet is een kenmerkend bakstenen gebouw in het centrum van het dorp. Het pand dreigt gesloopt te worden om plaats te maken voor woningbouw. Dat is tegen het zere been van Erfgoedvereniging Heemschut.

Het bedrijf Treurniet heeft al een andere locatie gevonden voor de maalderij en een deel van het terrein is al bestempeld voor woningen. Het bakstenen gebouw uit de jaren ’30 houdt de gemoederen nu bezig. De gemeente wil de aanduiding ‘cultuurhistorisch waardevol’ die het pand nu heeft, laten vervallen. Daarmee zou de weg voor sloop vrij zijn.

Erfgoedvereniging Heemschut vindt dat het gebouw behouden moet blijven. Architectuurhistoricus Sam Koppenaal vindt het een interessant gebouw, zo zegt zij tegen RTV Lansingerland. Zij wijst naar het pand terwijl zij aan het kanaal aan de voorkant ervan staat: “Er is een diepe connectie met juist deze plek want dit kanaal werd gebruikt om graan en grondstoffen aan te voeren en het eindproduct af te voeren. Je ziet hier mooi de geschiedenis van het dorp, op veel andere plekken is dat eind 20e eeuw allemaal afgebroken en vervangen door nieuwbouw.”

Anneke de Gouw is voorzitter van de afdeling Zuid-Holland van Erfgoedvereniging Heemschut, een vereniging die zich inzet voor bescherming van cultuurmonumenten: “Wij kregen een melding en gaan dan onderzoeken wat er aan de hand is. Het bleek al snel dat veel mensen in de omgeving vinden dat dit gebouw zou moeten worden behouden. Helaas wil de gemeente toestemming geven om te slopen.”

De gemeente Lansingerland laat in een schriftelijke reactie aan RTV Lansingerland weten dat het uitgangspunt was om de maalderij als cultuurhistorisch waardevol pand te behouden. “Uitgebreid onderzoek heeft echter aangetoond dat het financieel niet haalbaar is om de maalderij de behouden. De grote behoefte aan starterswoningen weegt, in het licht van de woningnood, voor het college zwaarder dan het behouden van de maalderij”, zo schrijft een woordvoerder.

De Gouw: “Dat verbaast ons heel erg. Want wij zien overal dergelijke panden juist goed herbenoemd worden.” Koppenaal vult aan: “Het is een gebouw met heel veel ramen, met een hele mooie vierkante vorm. Het staat dicht aan de rooilijn van het perceel, daardoor kun je de ruimte van het perceel optimaal gebruiken voor woningbouw. Er zitten al ramen in, het is makkelijk in de delen dus eigenlijk heb je een ideaal object.”

Om de oude maalderij te kunnen slopen, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Tot begin deze maand hebben Berkelaren hierop kunnen reageren. In maart wordt het gewijzigde bestemmingsplan door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. “Om de historische waarde van de maalderij te benadrukken krijgt het nieuwbouwproject uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de maalderij”, laat de gemeente weten.

Erfgoedvereniging Heemschut benadrukt in een brief aan het college dat er weinig over is van het oude dorpsbeeld van Berkel en dat de maalderij samen met de buurpanden nog iets laat zien van het 19e eeuwse dorpsbeeld. Heemschut denkt dat de gemeente te snel heeft besloten dat het behouden van het historische pand te duur is.

“Wij vragen aan de gemeente om met die berekening naar buiten te komen, leg het voor aan partijen die er verstand van hebben en er is waarschijnlijk veel meer mogelijk dan wat iedereen nu denkt”, besluit Anneke de Gouw.