Berkelse Van den Broek-Blaak wint NK wielrennen: ‘Sta helemaal te shaken’

Chantal van den Broek-Blaak heeft zich opnieuw bewezen als een kracht om rekening mee te houden in het wielrennen. De 34-jarige renster uit Berkel en Rodenrijs is de nieuwe Nederlands kampioen wielrennen bij de vrouwen. Dit is haar eerste overwinning sinds haar terugkeer na een jaar afwezigheid wegens zwangerschapsverlof. Haar laatste overwinning was in de Drentse Acht van Westerveld in 2021. Haar grootste triomf was de wereldtitel in 2017, maar ze beschouwt deze zege als haar meest speciale overwinning.

“Als die kleine dan op de streep staat en als je kijkt van hoever ik moest komen… Terugkeren in het peloton na een jaar afwezigheid was heel zwaar. Ik ben erin blijven geloven en had vandaag echt een superdag,” aldus een emotionele Van den Broek-Blaak.

Een Spannende Wedstrijd in Arnhem
Het NK wielrennen vond dit jaar plaats in Arnhem, met een uitdagend parcours dat vijf keer over de Posbank voerde. De eerste helft van de koers bleef relatief rustig, maar in de tweede helft ontstond de beslissende kopgroep van dertien renners. Van den Broek-Blaak bevond zich in een goede positie samen met haar ploeggenote Femke Gerritse en andere sterke rensters zoals Shirin van Anrooij en Yara Kastelijn. Grote namen als Marianne Vos en Lorena Wiebes misten de aansluiting en konden het gat niet meer dichten.

Doorslaggevende Momenten
Hoewel het peloton het gat niet meer kon dichten, slaagde Europees kampioene Mischa Bredewold er wel in om aan te sluiten bij de kopgroep, waardoor SD Worx drie rensters voorin had. Met nog twintig kilometer te gaan, leek de wedstrijd beslist. Toch werkte de grote kopgroep niet harmonieus samen, wat leidde tot veel tactische aanvallen.

Van den Broek-Blaak speelde een cruciale rol in de slotfase. Met nog tien kilometer te gaan, viel ze aan en kreeg alleen Kastelijn mee. Samen bouwden ze een voorsprong op van zeven seconden. Kastelijn demarreerde opnieuw, maar Van den Broek-Blaak hield stand en viel daarna zelf aan, wat uiteindelijk leidde tot haar overwinning.

Emotionele Zege
Direct na de finish zocht Van den Broek-Blaak haar één jaar oude dochtertje op, zichtbaar emotioneel. “Ik sta helemaal te shaken, dit had ik echt totaal niet verwacht. Ik heb de mooiste maanden van mijn leven gehad met de geboorte van Noa, maar ook de zwaarste met mijn terugkeer in het peloton. Alles is anders. In het peloton wordt veel meer gewrongen en alles viel nog niet op zijn plek,” vertelde ze.

Ondanks een moeilijke periode bleef Van den Broek-Blaak vastberaden. “Ik wist dat het er fysiek echt nog in zat. Het was ook echt lang geleden dat ik wakker werd met vertrouwen, dat was vandaag wel zo,” voegde ze toe met een grote lach op haar gezicht.

De overwinning van Chantal van den Broek-Blaak is een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Na een jaar afwezigheid en de uitdagingen van het moederschap, keerde ze triomfantelijk terug in het peloton.

 

Foto: Instagram Chantal van den Broek-Blaak