Deel 2: Een gift voor de paus: Bedankt voor de bloemen!

Je hebt het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen: “Bedankt voor de bloemen!”. Jaarlijks levert Nederland, en in het bijzonder de Berkelse bloemist Piet van der Burg, de bloemen voor de paaszegen in Rome. Maar hoe komt hij eigenlijk aan die bloemen? En hoe ga je te werk als je het Sint-Pietersplein mag versieren?

Nederlandse trots
Miljoenen televisiekijkers over de hele wereld kijken jaarlijks naar de paasviering in Vaticaanstad en zijn getuige van het uitspreken van het “Urbi et Orbi” door de paus. Dit is de zegen die de paus geeft aan Rome en de wereld. Een zegen die hij met Pasen uitspreekt tussen Nederlandse bloemen en planten. De paasviering vormt jaarlijks het decor voor Nederlandse kwekers en handelaren in bloem(bollen), planten en bomen om hun unieke producten aan de wereld te laten zien. En dus sponsoren zij met alle liefde hun product.

In 1985 werd daarvoor de basis gelegd. De Nederlandse bloemarrangeur Nic van der Voort, die in eigen land geregeld kerkelijke feesten in de bloemen zette, werd uitgenodigd om dat ook te doen in Rome tijdens de zaligverklaring van de Nederlandse priester Titus Brandsma. Daar werd het idee geboren om dit ook eens tijdens de paasviering te doen. Er werden snel afspraken gemaakt om al tijdens het naderende paasfeest van 1986 acte de présence te kunnen geven. En met succes, sindsdien zijn Nederlandse bloemen onlosmakelijk verbonden aan de paaszegen.

Zo ook dit jaar. Met Berkelaar Piet van der Burg, die sinds 2022 is aangewezen als de bloemarrangeur van de paus.

De voorbereiding
Piet is eindverantwoordelijk voor de aankleding van het Sint-Pietersplein. Als hoofdarrangeur bepaalt hij welke bloemen waar op het plein worden neergezet. Om dit te kunnen doen begint Piet in oktober met zijn ronde langs sponsoren. Hij inventariseert welke bloemen er dit jaar door de sierteeltsector worden gesponsord aan de paus. Zodra dit duidelijk is begint het creatieve proces, want hoe ga je al die pracht positioneren op een groot plein?

“Ik heb een plattegrond van het Sint-Pietersplein”, vertelt Piet. “Zodra ik weet welke bloemen er meegaan kan ik deze inkleuren. Ieder jaar staat er een andere bloem centraal, dit jaar (2023) is dat de roos”.

“Op het Sint-Pietersplein komt een altaar, waar de paus zijn mis doet. Rond die plek zullen dit jaar duizenden rozen worden geplaatst, dat gaat een fantastisch gezicht geven. Alle andere bloemen verwerken wij in grote objecten, zoals bloemstukken. Deze worden op verschillende plekken op het plein gepositioneerd. Traditioneel plaatsen wij op de trappen “Tete a Tete”, dat zijn narcissen. Dit geeft een bijzonder mooi plaatje, je ziet de bloemen daar als het ware omhoog klimmen”.

De Race
Het Sint-Pietersplein kent twee uitwaaierende trappen, welke naar het altaar lopen. Deze trappen worden tijdens Pasen volgeplaatst met “Tete a Tete” narcissen. Het plaatsen van die bloemen mondt traditioneel uit in een race.

Het team mensen dat Piet helpt met de aankleding van het plein wordt, nadat de rest van het plein versierd is, verdeeld in twee groepen. Beide groepen krijgen de taak om hun trap zo snel mogelijk aan te kleden met de bloemen. Een traditie die jaarlijks veel plezier geeft. 

Piet van der Burg zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad is nu voor het eerst te volgen via de serie “Bedankt voor de bloemen!”

Sponsoren
Dat de Nederlandse bloemkwekers trots zijn op hun product is geen verrassing. Veel van de sponsoren schenken al jaren hun bloemen aan de paus. Een greep uit de reacties van deelnemende sponsoren:

Dennis Immerzeel, Zentoo (chrysant)
“Zentoo twijfelde geen moment toen ons werd gevraagd om de bloemen te schenken. Onze chrysanten staan dan op een plek waar miljoenen mensen naar kijken, dat is win-win. Het maakt ons ongelofelijk trots om die bloemen straks op het plein te zien staan”.

Jens Kool, Bouman Anthuriums (anthurium)
“Het is super gaaf dat onze producten gebruikt worden op het moment dat de paus zijn zegen uitspreekt. Des te mooier omdat de anthurium een geliefd product is in Italië. Het is al mooi om een bloemwinkel in te stappen en je eigen bloem te zien. Om onze anthuriums straks bij de paus te zien staan, is natuurlijk de ultieme trots”.

Martine van Went, Evanthia (celosia)
“De celosia is een unieke bloemsoort in de vorm van een hanenkam. Het is waanzinnig dat die straks wereldwijd wordt gezien door miljoenen mensen. De celosia is prachtig tussen andere bloemen, dus ik denk dat de paaszegen weer één grote en prachtige promotie wordt voor de Nederlandse sierteeltsector.

Anne Marie Oskam, W. Oskam en Zn. B.V. (narcis)
“Tijdens de paaszegen gaan er meerdere sponsoren mee naar Rome. De sfeer die er op dat moment rond het Sint-Pietersplein hangt is dan waanzinnig goed. Er hangt een heel vredig gevoel bij. Het is echt Pasen, iedereen kan met een schone lei beginnen. En die sfeer ademt het helemaal uit”.

De serie “Bedankt voor de bloemen!” volgt Piet tijdens zijn reis van bloemzaadje tot Vaticaanstad. Bovenstaand artikel is een beknopte samenvatting van aflevering 2. Die tweede aflevering is nu te zien via onderstaande link. Kijkt u liever op tv? In de week van 29 maart tot 5 april is de aflevering herhaaldelijk te zien bij RTV Lansingerland tussen 06:00 en 18:00. Op 8 april om 17:30 ziet u aflevering 1 & 2 ook bij TV Rijnmond.