Gemeentedebat op RTV Lansingerland

Bergschenhoek – Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur wordt het langzamerhand steeds spannender voor de lokale politiek: welke partij wordt er dit jaar het grootste? Wie krijgen er zetels bij, en welke onderwerpen zijn er belangrijk? Om de inwoners van Lansingerland te helpen de juiste keuze te maken, presenteert RTV Lansingerland ook bij deze verkiezingen haar traditionele gemeentedebat.

In het debat met alle acht deelnemende partijen, is er plek voor discussie over de belangrijkste zaken van de komende verkiezingen. Marc de Boer is een van de presentatoren en aanjager van het idee. Hij is enthousiast over de vorm die dit jaar is gekozen: “We laten elke partij twee keer aan het woord over verschillende onderwerpen. Daarnaast kunnen partijen zich natuurlijk van hun beste kant laten zien en zich goed aan de kijker presenteren.”

Om de juiste onderwerpen te kiezen voor de kleinere debatten tijdens de uitzending, liet de Boer zich goed informeren door het publiek. “Maar daarnaast gebruikten we ook wat we leerden van de afgelopen uitzendingen op radio en tv om goed te peilen waar de partijen qua standpunten precies zouden zitten.” In de weken voorafgaand aan het debat zijn namelijk in het programma het Raadhuis op televisie en het programma het Magazine op de radio stevige debatten gevoerd.

Radiopresentator Jan Willem de Vries zocht daarin wat meer de tegenstellingen op: “Sommige partijen staan lijnrecht tegenover elkaar, en soms is het goed om die verschillen te duiden.” In de uitzendingen kregen alle partijen de mogelijkheid om een korte ‘pitch’ te doen. Daarvan, en van de gesprekken, zijn podcasts gemaakt die online te beluisteren zijn.

Op TV koos Marc de Boer juist wat meer voor de subtiliteit: “Sommige partijen liggen erg dicht tegen elkaar aan. Het lijkt soms wel of ze het altijd met elkaar eens zijn. Ik probeerde dan in de uitzendingen duidelijk te belichten waar de verschillen zaten. Soms waren ze klein, andere keren veel groter.”

Beiden hebben met hun uitzendingen geprobeerd om de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen te duiden voor de kiezer. Op 2 maart zendt RTV Lansingerland vanaf 20:00 uur als afsluiting het grote debat uit vanuit het gemeentehuis in Lansingerland. De uitzending zal worden gepresenteerd door Marc de Boer en Cornel van der Heiden. Alle partijen zullen bij de uitzending hun opwachting maken en debatteren over verschillende thema’s. Zo komen onder meer de woninguitdaging, duurzaamheid, veiligheid en burgerparticipatie uitvoerig voorbij. De hele uitzending is te volgen via Lansingerland TV, de website en te horen op Lansingerland FM. In de week na de uitzending wordt het debat ook een aantal keren herhaald.