AYA en Roparun: tegen kanker bij jonge mensen

Wederom een gedenkwaardige nacht bij RTV Lansingerland met Han Beukers. Tien uur lang doorgaan en van de eerste tot de laatste minuut dezelfde beleving en inzet. Dat heb ik zelf mogen aanschouwen vanmorgen, geen enkele verslapping! Wat een liefde voor muziek en het vak!

Hans Cieremans spreekt in de uitzending met Sophia Sleeman van Adolescent & Young Adult (AYA). Sophia werd op jonge leeftijd geconfronteerd met kanker. Dat overkomt jaarlijks ruim 2700 jongvolwassenen. Dat heeft haar ertoe bewogen zich in te zetten tegen deze ziekte, net zoals de Roparun kankerbestrijding ondersteunt.

Dat heeft geleid tot de oprichting van AYA. Zij ondersteunen onderzoek, met name gericht op jonge mensen en adviseren over zaken als voeding, vruchtbaarheid en seksualiteit. Ze zijn verbonden met vrijwel alle UMC’s in Nederland, die bijna allemaal een AYA-kenniscentrum hebben. Tevens bieden specialisten bij deze centra op vele terrein zorg.

De Roparun biedt AYA op een aantal terreinen ondersteuning. Zo is de Roparun betrokken bij het AYA-congres en bij het maken van podcasts over seksualiteit. Op deze wijze krijgen jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar antwoord op vele prangende vragen waarmee zij tijdens hun ziekte geconfronteerd worden.

Cornel bevindt zich bij de brug naar Numansdorp, in de buurt van Willemstad. Hij is bij het team Royal FloraHolland en besluit weer een stuk mee te rennen. Hij heeft de smaak van het rennen te pakken. We gaan op deze slotdag weer vele mooie persoonlijke verhalen en impressies te horen krijgen.