De kunst van het regisseren

De kunst van het regisseren, van de Berkelse Toneel Groep in de bewerking van het toneelstuk ‘Boeing Boeing’ door Vivien Erwich. Boeing Boeing, is een stuk van de Franse schrijver Marc Camoletti en vertaald door Luc Lutz.

Ik breng een bezoek aan de repetities, de generale repetities en de stijf uitverkochte voorstelling in Rehoboth in Berkel. Mijn belangstelling ging voornamelijk uit naar de regiekwaliteiten van Vivien, haar passie, visie en haar bewerking. De manier waarop Vivien haar acteurs motiveert maken haar als regisseur tot een bijzonder ‘portret’.

Alles draait in het toneelstuk – een echte en onvervalste klucht – om de rijke vrijgezel/architect uit het Rotterdamse, Bernhard (Gertjan Hulst) die een liefdesrelatie heeft met maar liefst drie stewardessen van drie verschillende maatschappijen; Janet (Hanneke Nederpelt) van American Airlines, Angela (Ria Beverwijk) van Lufthansa en Gina (Esmé van de Plasse) van Alitalia.
En voor als ze het even niet meer weten, Souffleur; Emmy van der Hoeven, toneelmeester Aad Hulst, voor licht en geluid staat Jeroen van den Berg garant en de regie ligt in de gepassioneerde handen van Vivien Erwich.

Dankzij een ingenieus schema overnacht de ene stewardess bij hem als de andere net met verre bestemming is opgestegen en dat lijkt allemaal naar wens te verlopen. De stewardessen wanen zich allemaal verloofd met ‘de liefde van hun leven’ en hebben er geen idee van dat Bernhard zich vermaakt met drie liefdes. Zijn butler James (Arnold Tousain) en kok Fred (Piet Olsthoorn) spelen het spelletje aardig mee en zijn zusje Roberta (Renate Haan-Bes) manoeuvreert hem listig door de intriges heen. Totdat het schema in de war raakt!

Vivien heeft een bewerking van Boeing Boeing neergezet, die boven haarzelf uitstijgt. Een voorstelling waar Lansingerland trots op kan zijn. Bekijk de nieuwe uitzending van Kunstwerk over Vivien Erwich haar regiekunsten.