Kunst van het versieren

In deze 25ste uitzending van “Kunstwerk” ga ik op bezoek bij Kunstenares Jacqueline Mulder. Zij exposeert momenteel bij Kunstcentrum Artihove. Jacqueline maakt sieraden gebaseerd op kunst van andere kunstenaars. Zij heeft een aantal jaren in Beijing in China gewoond, waar zij haar creativiteit ontdekte. Het bleek dat het ontwerpen haar in het bloed zat. Daar kwam zij in contact met bekende kunstenaars. Het bleek een gouden combinatie. Een hoogtepunt in China was de ‘Moving-Art-Exhibition’ dat tot in het beroemde Art District 798 in Beijing te bewonderen was. Jacqueline werkt onder andere samen met de Chinese kunstenaar Bai Lin en met Clemens Briels uit Heusden.

De sieraden van Jacqueline zijn gebaseerd en geïnspireerd op werk van kunstenaars waar zij mee samen werkt. De thema’s van de te maken kunstwerken worden van tevoren bedacht, en ieder voegt er zijn creativiteit aan toe. Het bijzondere is dat alle door haar ontworpen sieraden in- en uitwisselbaar zijn met elkaar. De diepere en achterliggende gedachte en spreuken die erin zijn verwerkt, maken dat je er dagelijks mee wordt geconfronteerd. Het dragen van de sieraden brengt kracht, hoop en levensvreugde en wordt onderwerp van gesprek. Alle sieraden zijn gemaakt van zilver, met een rhodium coating waardoor het zilver niet dof en zwart wordt.

De stap van het ‘versieren’ door Jacqueline Mulder naar het ‘versieren’ van Piet van der Burg is maar een relatief kleine stap.
Piet van der Burg is een nationaal en internationaal bekende bloemsier-kunstenaar. Zijn bloem-arrangementen staan bekend om het gebruik van natuurlijke materialen die hij combineert met de traditionele materialen. Dit levert vaak verrassend mooi vormen op. Nog steeds wordt Piet gevraagd om tijdens de kerstperiode een mooie sfeer neer te zetten. Heel wat kerstdiners zijn en worden in deze periode voorzien van de schitterende kerstversieringen van Piet van der Burg.

De grote passie van Piet is het werken met Acrylic One (A1), wat een kunsthars is. De natuurlijke vormen vanuit zijn Bloemschikkunst kan hij met dit materiaal verharden en er 3D kunstwerken van maken. Bij galerie Overdevest staan in de tuin vele kunstwerken die buiten kunnen.