RTV Lansingerland start met nieuw business programma

Berkel en Rodenrijs – Vanaf deze maand start RTV Lansingerland met een nieuw business programma op de lokale TV, “Lansingerland Business Insight”. De eerste uitzending zal 26 februari op televisie te zien zijn en een dag later ook beschikbaar zijn op lokale media en via youtube. Het programma wordt gemaakt en gepresenteerd door Elly van Ballegooijen, Marc de Boer en Jesper Kooijstra. En die laatste kent de trouwe RTV Lansingerland kijker al van Lansingerland Actueel.

“Het idee om een zakelijk programma te maken voor de Lansingerlandse ondernemingen bestond al langer”, zegt Patrick van Uffelen, eindverantwoordelijke voor de televisietak bij RTV Lansingerland. “Het heeft alleen even geduurd. Het zaadje is geplant toen de omroep een tijdje geleden reportages maakte bij de tuinders voor het programma ‘De Achtertuin’. Het viel ons toen al op dat de bedrijven in Lansingerland best bijzonder zijn. De bedrijvigheid in de glastuinbouw is wereldwijd toonaangevend, maar zo zijn er nog veel meer bijzondere en interessante bedrijven in Lansingerland”, vult Elly van Ballegooijen aan, verslaggeefster en camera-operator.

Het programma zou een beetje het midden moeten houden tussen programma’s Nederland Transportwereld en het bekende Discovery programma “How It’s Made”. “We leggen de lat wel gelijk heel hoog”, lacht Marc de Boer. “Als vrijwilligers bij een lokale omroep gaan we het niveau van een Discovery Channel zeker niet halen, maar we hebben ons wel goed laten inspireren hoe je het verhaal van een bedrijf goed en boeiend kan overbrengen.”. “En boeiend zal het zeker worden.”, vult Jesper Kooijstra direct aan. “Er zitten hier best hele bijzondere bedrijven in Lansingerland. In Bleiswijk zit een van ’s werelds grootste brandlaboratoria waar ze allerlei spannende testen doen en in Berkel zit een bedrijf dat oude vliegtuigen uit elkaar haalt en als componenten weer verkoopt. Die zou ik heel graag een keer in het programma willen hebben.”

Voor het benaderen van bedrijven wordt onder meer samengewerkt met Ondernemend Lansingerland en het netwerk Noova. “We willen graag met deze bedrijfsnetwerken samen dit programma verder bouwen en vormgeven. Zeg maar van bedrijven voor bedrijven waar ook de inwoners van Lansingerland met interesse naar kunnen kijken om een idee te krijgen wat voor boeiende bedrijvigheid er allemaal plaatsvindt binnen de gemeentegrenzen”, aldus Marc. “Wat een bijkomstig voordeel is nu van het vrijwilliger zijn voor dit programma, is dat alledrie de presentatoren ook werkzaam zijn in het bedrijfsleven. We kijken dus niet alleen met de televisiebril naar de ondernemingen als we hun verhaal in beeld brengen, maar nemen ook onze kennis en achtergrond uit het bedrijfsleven mee. Daardoor denk ik dat we net een andere invalshoek of andere benadering hebben om het bedrijf te portretteren waardoor het en lekker wegkijkt voor de kijkers en toch ook heel informatief en interessant blijft voor de collega ondernemers om het programma te volgen” besluit Marc de Boer die zelf werkzaam is in de internationale commodity handel.

Ondernemend Lansingerland zegt blij te zijn met het idee. “‘Er zijn zoveel mooie en interessante bedrijven in Lansingerland. Het is goed dat onze lokale ondernemers onder de aandacht gebracht worden en dat ze een podium krijgen. Op deze manier kunnen laten zien wat ze doen en wat ze allemaal kunnen.”

Het programma is nu nog een eerste pilot en om de drie maanden wordt er een nieuwe aflevering geproduceerd. Maar als het een succes is dan sluit de omroep niet uit dat het een maandelijks programma wordt of zelfs een business talkshow. “Maar daarvoor hebben we wel de hulp en support nodig van de Lansingerlandse ondernemers en bedrijven die dat leuk vinden om op te zetten. Dat kunnen we niet als omroep alleen.”, zegt Elly. “We zijn nu alweer op zoek naar bedrijven die een ‘kijkje in hun keuken’ willen geven voor de uitzending van mei. Deelname aan het programma is volledig gratis, we mogen daar als publieke omroep ook geen geld voor vragen. Maar de opnames kunnen na uitzenden wel gekocht worden voor eigen gebruik en die inkomsten zijn een leuk en broodnodig extraatje voor de omroep.”

Aanmelden voor de eerstvolgende uitzending in mei kan via een emailtje naar [email protected]