Complimentendag: “mijn haar zit alle kanten op, grappenmaker”

Het is 1 maart, het begin van de meteorologische lente. Maar ook: complimentendag. Op de markt, in Berkel en Rodenrijs, wordt afwisselend met complimenten gestrooid. De één hoort ze vaker, de ander reageert er verlegen op.

Een ouder stel heeft elkaar vandaag nog niet gecomplimenteerd, maar daar komt desgevraagd verandering in. “Mijn vrouw is altijd spontaan, zij is open en staat voor iedereen klaar”, vertelt meneer. Glunderend neemt vrouwlief het compliment in ontvangst: “die kan ik in mijn zak steken”.

Langs de bloemenwinkel fietst een man. Hij is al lang op de hoogte van het feit dat het complimentendag is. “Ik heb vandaag al verschillende complimenten uitgedeeld, bijvoorbeeld in het ontmoetingscentrum van Bleiswijk”, zegt hij. “Daar ga ik ’s ochtends altijd koffie drinken, en dan complimenteer ik de dames. Ik heb vanochtend gezegd dat ze er lief en aardig uitzagen. Dat was heel leuk”.

Een andere man, wiens vrouw net een winkel binnenloopt, erkent schuldbewust haar nog geen mooi compliment te hebben gegeven vandaag. “Maar zij is mijn steun en toeverlaat, dat ga ik haar zo vertellen”.

Dan passeert een dame, die gecomplimenteerd wordt met haar kapsel. “Mijn haar zit alle kanten op, grappenmaker”, reageert zij. Maar als mevrouw doorkrijgt dat het complimentendag is zegt ze vriendelijk tegen de verslaggever: “u ziet er ook heel gezellig uit”.

Twee dames nemen lachend een compliment over hun uiterlijk in ontvangst, “wij zien er altijd goed uit hoor”, zeggen zij met een knipoog.

Tot slot zijn er twee vriendinnen op de markt aanwezig. “Ik wil graag zeggen dat mijn vriendin ontzettend aardig is”, zegt de één over de ander. Om vervolgens samen verder over de markt struinen.