Jarige voetbalclub BVCB raakt door brand kantine kwijt: ‘In een kwartier van de hemel naar de hel’

Zaterdagavond sloeg het noodlot toe bij voetbalvereniging BVCB, naar alle waarschijnlijkheid door kortsluiting. Een ramp voor de club die dit jaar zijn 75ste verjaardag viert. De kantine, die aan de buitenkant nog intact lijkt, is vanbinnen volledig afgebrand. Het doet de leden veel pijn, de kantine was immers een plek waar zoveel mooie herinneringen lagen. 

“Ik heb gisteren wel tien huilende leden aan de lijn gehad”, vertelt voorzitter Ronald Helder. “Dit heeft ontzettend veel impact op de mensen. De kantine is een plek waar je elkaar ontmoet, waar foto’s uit het verleden bewaard worden en waar je samenkomt. Dat die plek, met zoveel emotionele waarde, er nu niet meer is doet heel veel pijn”.

Ronald was zaterdagavond op het Winterfestival in Lansingerland. Nietsvermoedend nam hij zijn telefoon op, en hoorde dat er brand was uitgeslagen. “Ik ben nog nooit zo snel naar de club gefietst”, vertelt hij. “Eenmaal daar zie je de vlammen uit het dak slaan. Je gaat dan in een kwartier tijd van de hemel naar de hel. Ik heb staan huilen op het eerste veld. Dit wil je niet meemaken”.

De kantine van de vereniging was net opnieuw ingericht. Een aantal dames heeft zich daar keihard voor ingezet. “Het was een hele gezellige plek”, vertelt Ronald. “Ikzelf kom hier al vanaf mijn vijfde levensjaar. Ik heb gelachen en gehuild in deze kantine. En met mij zoveel andere”.

Oorzaak

Tot maandagmiddag was het complex van de voetbalvereniging hermetisch afgesloten. Politie, brandweer en verzekeraar hebben in die tijd onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de brand. Ondanks dat het definitieve rapport nog moet binnenkomen lijkt de oorzaak bekend: kortsluiting.

“Alle mogelijke oorzaken zijn onderzocht”, zegt Ronald. “Ik heb begrepen dat de brand is uitgebroken in een hoek van de kantine. Er heeft zich daar zoveel hitte en warmte opgebouwd dat het hele gebouw van binnen is gaan branden. Met als gevolg dat we nu tussen de resten staan van wat ooit een trots clubhuis was”.

Toekomst

De voetbalvereniging treurt, maar denkt ook vooruit. ‘Wij gaan stap voor stap aan de wederopbouw werken”, vervolgt Ronald. “Eerst willen we onze leden weer aan het voetballen krijgen. Dat betekent dat er een noodvoorziening moet komen, zodat er weer gedoucht en omgekleed kan worden. Daarna gaan we een nieuwe kantine bewerkstelligen, want hoogstwaarschijnlijk gaan de overblijfselen die er nog staan tegen de vlakte”.

De voorzitter prijst zich gelukkig met alle vrijwilligers die al hebben aangeven te willen helpen. Ook is hij al benaderd door de gemeente, die eveneens hun hulp hebben aangeboden in deze moeilijke tijd. Via de website wil het bestuur hun leden op de hoogte houden van de vorderingen.