Roland Bergkamp assistent trainer TOGB zondag

De staf van Ronald Ermes begroet Roland Bergkamp als assistent-trainer. De 29-jarige Bergkamp zette afgelopen seizoen een punt achter zijn carrière als speler. Met de komst van Roland Bergkamp is de trainersvacature die er was opgevuld.

Keuze

Op 6-jarige leeftijd is Bergkamp begonnen met voetbal bij TOGB. Na bij TOGB met erg veel plezier gevoetbald te hebben, verhuisde hij op 15-jarige leeftijd naar Excelsior Rotterdam waar hij de rest van zijn jeugdopleiding doorliep. In het seizoen 2009-2010 debuteerde hij in het betaalde voetbal en promoveerde direct naar de Eredivisie. Op 25 maart 2011 debuteerde Bergkamp onder bondscoach Cor Pot in Jong Oranje tegen jong Duitsland. Via verschillende omzwervingen in het betaald voetbal, besloot de Berkelaar dit jaar een punt achter zijn spelerscarrière te zetten. Over zijn keuze om als assistent aan de slag te gaan zegt hij: “Twee jaar geleden was ik begonnen om op de donderdagavond bij de training te assisteren en met de aanvallers te werken. De samenwerking met staf en spelers beviel erg goed en daar wil ik graag een vervolg aan geven komend seizoen.”

Rol

Bergkamp zal jong TOGB dat uitkomt in de reserve Hoofdklasse gaan coachen. Daarnaast zal hij samen met Ronald Ermes en Kevin Stiefel de trainingen van de selectie verzorgen. Hij brengt een schat aan ervaring mee naar de jonge groep van Ermes. Bergkamp hierover: “Ik denk dat ik met mijn ervaringen in het betaald voetbal (verschillende trainers, clubs en manieren van spelen) en de ups en downs die ik daarin zelf heb meegemaakt, de jongens kan begeleiden. Daarnaast zal het spelen in de Hoofdklasse, waar qua voetbal alles weer net een stap sneller gaat en waar ook fysiek een stuk meer gevraagd wordt, je de groep anders moeten voorbereiden op een wedstrijd.  Op mentaal vlak zal zowel als speler als spelersgroep meer van je gevraagd worden. Je gaat op dit niveau wellicht wat vaker dan de groep hiervoor gewend was, tegen een nederlaag aanlopen. Dan wordt het een mentale kwestie en hoe je daar mee omgaat.”

Doelstellingen

Bergkamp beschikt nog niet over een trainersdiploma, maar is wel van plan hier werk van te gaan maken. Bergkamp over zijn persoonlijke doelstellingen komend seizoen. “Mijn doelstellingen zijn om de jonge jongens te helpen en beter te maken. Hiermee hoop ik zo veel mogelijk jongens klaar te stomen om er een vaste waarde te worden en te blijven voor TOGB 1. Uiteraard wil ik mij komend seizoen ontwikkelen als trainer. Ik denk dat mijn leeftijd niet zo veel uitmaakt, zolang je maar zorgt dat de jongens je blijven respecteren. Als oud prof mag ik een verkort traject afleggen om mijn trainersdiploma te halen. Alleen moet ik nog uitzoeken hoe dit in elkaar zit. Het wordt in ieder geval een mooie uitdaging en ervaring, waar ik veel zin in heb.”