Bussen, bomen en bouwen: verslag van raadsvergadering Commissie Ruimte – 6 mei 2025

Van snellere bussen naar Delft tot het beschermen van bomen aan de Noordeindseweg: de gemeenteraad van Lansingerland boog zich tijdens de Commissie Ruimte van 6 mei 2025 over de fysieke leefomgeving van de gemeente. Simpel gezegd: alles wat je buiten ziet of voelt in de openbare ruimte. Wij zetten de belangrijkste thema’s voor u op een rij.

Snelle bus naar Delft komt eraan – maar wat gebeurt er met lijn 174?
De commissie besprak de gemeentelijke reactie op de nieuwe vervoerplannen van RET, HTM en EBS voor 2026. Het college is positief over de komst van lijn 175, een nieuwe sneldienst die Lansingerland via de A16 met Delft en Rotterdam Alexander verbindt.

Wethouder Simon Fortuyn (Leefbaar 3B) zei hierover: “Het is niet onze wens geweest om die lijn te halveren. […] Wat wij vooral belangrijk vinden is dat we een snelle verbinding krijgen naar Delft. En dat is lijn 175. Die biedt die mogelijkheid.”

Tegelijkertijd blijkt dat lijn 174, de verbinding tussen Berkel, Bergschenhoek en Rotterdam, in de nieuwe plannen nog maar een keer per uur gaat rijden. Volgens veel raadsleden is dat niet genoeg. De raad vroeg het college om bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH – dat is een samenwerkingsverband van 21 gemeenten, waaronder Lansingerland, die samen werken aan regionale onderwerpen) stevig te blijven pleiten voor behoud van frequentie op lijn 174.

De nachtbus blijft ook een punt van zorg. Wethouder Fortuyn liet zijn eigen frustratie blijken: “Ik ben er doodziek van. Elke keer naar huis lopen van Rotterdam Centrum in het weekend. Ik zou daar graag gebruik maken van de nachtbus.”

Wat gebeurt er met het terrein van ’t Ezelsbruggetje?
Het terrein aan de Kooilaan in Bleiswijk, waar tot eind 2023 kinderboerderij ’t Ezelsbruggetje zat, staat leeg sinds de erfpacht werd beëindigd. De gemeente en Staatsbosbeheer presenteerden drie mogelijke invullingen voor het gebied, nu aangeduid als ‘de Weide’:

  1. Een natuurspeelplek met bijvoorbeeld een speelbos of waterloop.

  2. Een buitensportplek met toestellen en een hardlooprondje.

  3. Een plek voor rust, biodiversiteit en ontmoeting, met bijvoorbeeld een bloemenweide of pluktuin.

De raad reageerde voorzichtig. Er was brede steun voor een open, natuurlijke inrichting, zonder commerciële recreatie of horeca. Ook werd benadrukt dat het gebied vrij toegankelijk moet blijven.

Veel inwoners hopen intussen op een plek “zoals het oude Ezelsbruggetje” – waar dieren, educatie en ontmoeten centraal stonden. Of dat haalbaar is, is nog niet duidelijk. De gemeente is geen eigenaar van de grond, en het recreatieschap Rottemeren beslist uiteindelijk over de toewijzing.

De wethouder vatte het standpunt samen: “We willen het open karakter behouden, en kijken wat er mogelijk is met maatschappelijke meerwaarde.”

De raad wil betrokken blijven bij de vervolgstappen.

Belofte over bomen Klein Berkeloo niet juridisch geborgd
Bij nieuwbouwproject Klein Berkeloo beloofde de raad in 2022 dat “zoveel mogelijk bomen aan de Noordeindseweg behouden zouden blijven.” Uit de bespreking op 6 mei blijkt echter dat die belofte niet juridisch is vastgelegd.

Wethouder: “Op dit moment staan alle bomen nog gewoon ingetekend. Ze zijn er nog. Ze blijven op dit moment daar staan. Maar het is wel afhankelijk van inderdaad de kopers en straks ook de VvE of zij op het verzoek van de gemeente in willen gaan om deze bomen op die zogenaamde groene kaart op te nemen.”

Machiel Crielaard (Leefbaar 3B) reageerde kritisch: “Wat Leefbaar 3B betreft is het daarom pijnlijk om te moeten constateren dat door gebrek aan juridische borging de zorgen van inwoners onvoldoende zijn weggenomen.”

De commissie wil bij toekomstige bouwprojecten duidelijkere juridische afspraken over groenbehoud.

Nieuwe regels voor sociale huur: wie krijgt straks voorrang?
Vanaf 1 juli 2025 gelden in Lansingerland nieuwe regels voor de verdeling van sociale huurwoningen. De gemeente voert dan de nieuwe Huisvestingsverordening 2025 in.

De regels gelden voor woningen van woningcorporaties onder de liberalisatiegrens (ongeveer 880 euro per maand). Woningzoekenden kunnen via Woonnet Rijnmond reageren.

De nieuwe regels geven voorrang aan drie groepen:

  1. Mensen met binding aan Lansingerland, bijvoorbeeld wie er werkt (minimaal 20 uur per week), is opgegroeid of mantelzorg verleent. Zij krijgen voorrang op maximaal 50 procent van het aanbod.

  2. Mensen met een urgente situatie, zoals huiselijk geweld, scheiding, medische nood of dakloosheid. Zij moeten een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente.

  3. Mensen in vitale beroepen zoals zorg, onderwijs en veiligheid, mits er ook een personeelstekort en woningnood is aangetoond.

De gemeenteraad toonde zich grotendeels positief over het voorstel. Het is gebaseerd op juridisch onderbouwd onderzoek waaruit blijkt dat er ernstige woningnood is in meerdere segmenten. Daardoor mag de gemeente op grond van de Huisvestingswet voorrangsbeleid voeren.

Wat betekent dit concreet? Voor woningzoekenden met lokale binding of in een kwetsbare situatie wordt het iets makkelijker om aan een woning te komen. Maar wie geen binding of urgentie heeft, zal vaker moeten reageren op het vrije aanbod – en kan minder snel aan de beurt zijn.

De nieuwe regels worden op 22 mei door de gemeenteraad vastgesteld en gaan in per 1 juli.

Wat gebeurt er nu?

De Commissie Ruimte gaf het college mee om:

  • zich duidelijker uit te spreken richting vervoerders over lijn 174 en de nachtbus;

  • bewoners vroegtijdig te betrekken bij verdere invulling van de Weide;

  • bij nieuwbouwprojecten juridische waarborgen vast te leggen, zoals bomenbehoud;

  • en de invoering van de huisvestingsregels goed te communiceren richting inwoners.

De raadsbesluiten volgen op 22 mei in de raadsvergadering.