De geplande huisvesting van asielzoekers en statushouders zorgt voor stevige politieke en maatschappelijke discussie in Lansingerland. In de april-uitzending van onze politieke talkshow op Het Raadhuis gingen wethouder Titia Cnossen (coalitiepartij ChristenUnie) en raadsleden Ronald van der Stad (coalitiepartij D66) en Marloes Draak (oppositiepartij VVD) uitgebreid in op het gevoelig liggende onderwerp.
Gemeente onderzoekt nieuwe locaties
De directe aanleiding is de geplande sluiting van de tijdelijke opvanglocatie Tobias II eind 2026. Op verzoek van de gemeenteraad onderzoekt het college momenteel alternatieve plekken voor opvang. Tegelijkertijd moet de gemeente voldoen aan een landelijke taakstelling: voor medio 2025 moeten er 200 statushouders worden gehuisvest, en de Spreidingswet verplicht Lansingerland momenteel tot het opvangen van 391 asielzoekers, inclusief minderjarigen.
Wethouder Cnossen benadrukte dat het college met name wil voorkomen dat de huidige bewoners van Tobias II opnieuw moeten verhuizen. Ze lichtte toe dat de opvang wordt gekoppeld aan bredere woningbouwplannen: “We zoeken naar versnelling van sociale woningbouw en ook naar nieuwe woonvormen, zoals woningdelen via 3B Wonen, zodat we meerdere doelgroepen – ook jongeren en starters – tegelijk kunnen bedienen.”
Verschuivende verhoudingen door mogelijke wetswijziging
De VVD-fractie, vertegenwoordigd door Marloes Draak, maakt bezwaar tegen de voortzetting van de AZC-plannen zolang er nog onzekerheid bestaat over de toekomst van de Spreidingswet. “Wij zeggen: wacht het even af. We zijn niet tegen opvang van mensen die mogen blijven – statushouders – maar we willen dat het college geen onnodige stappen zet voor een nieuw AZC.” aldus Draak.
Ronald van der Stad (D66) vindt dat uitstel geen oplossing biedt. “Die mensen zijn er nu. Er is een overbelasting van plekken zoals Ter Apel. We moeten ons medemenselijk en verantwoordelijk opstellen.” zei hij. Hij pleit voor structurele oplossingen en permanente opvanglocaties in plaats van telkens tijdelijke noodopvang.
Politieke verdeeldheid, ook binnen coalitie
Opvallend is dat ook binnen de coalitie partijen verdeeld zijn. WIJ Lansingerland lijkt het beleid te steunen en houdt de kaarten nog even voor de borst, terwijl Leefbaar 3B in een vooraf opgenomen filmpje kritische geluiden liet horen. Ze willen geen grootschalige opvang en pleiten voor prioriteit voor eigen inwoners. Een andere grote oppositiepartij, CDA, betreurt bovendien dat locatie Bleizo is afgevallen als optie, iets wat Cnossen verklaarde door de beperkte uitvoerbaarheid op korte termijn.
Cnossen benadrukt dat er nog geen besluiten zijn genomen: “We staan aan het begin van het proces. We bieden nu locaties aan de raad aan, zodat er een afgewogen politiek gesprek kan plaatsvinden. Er is nog veel uit te zoeken.” De wethouder riep ook op tot begrip voor de zorgen van inwoners: “Het is logisch dat mensen vragen hebben. Daarom gaan we het gesprek aan en blijven we dat doen.”
Draagvlak en beeldvorming
De uitzending bevatte ook reacties van inwoners uit Bergschenhoek. De geïnterviewde voorbijgangers spraken zich positief uit over opvang in hun gemeente, al gaven de makers aan dat er ook kritische geluiden zijn, van mensen die niet op camera wilden reageren. Ronald van der Stad wees op dat er wel moet worden gewerkt aan draagvlak en onderstreepte het belang van spreiding om overbelasting van specifieke buurten te voorkomen.
Marloes Draak wees op de zorgen die ze hoort bij inwoners: “Mensen maken zich zorgen over veiligheid, over onbekende samenstellingen van opvanggroepen, en over de druk op de woningmarkt. Dat moeten we serieus nemen.” Tegelijkertijd erkende ze dat succesvolle voorbeelden zichtbaar gemaakt moeten worden. “Om te laten zien dat het wél goed kan gaan.”Lansingerland heeft immers al lang een AZC achter het gemeentehuis in Bergschenhoek, en ervaring met statushouders in Hergerborch in Berkel en Rodenrijs.
🎥 Kijk de hele aflevering van Het Raadhuis hier terug: