Lansingerland doet mee aan de Nationale Klimaatweek

11 november 2024
 

De gemeente Lansingerland organiseert samen met partners, van 11 tot en met 16 november de Nationale Klimaatweek (NKW). Dan organiseren inwoners, bedrijven en andere organisaties activiteiten voor een beter klimaat. Er is elke dag iets te zien, te doen of te beleven.

“Het klimaat verandert, extreem weer komt vaker voor, de energieprijzen stijgen, de biodiversiteit wordt minder én we moeten in 2050 van het gas af te zijn. Al deze ontwikkelingen vragen om actie. De gemeente kan dat niet alleen. Om deze uitdagingen aan te gaan hebben we iedereen nodig. En dat is logisch: het klimaat en de leefomgeving zijn ook van iedereen. Daarom moeten we samen aan de slag. En in deze NKW 2024 doen we dat ook.” aldus wethouder Duurzaamheid Michiel Muis.

Klimaatburgemeesters Robert Liefhebber (61) en Norbert Schotte (34) gaan tijdens de Nationale Klimaatweek in de gemeente Lansingerland aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. Dat maakt het ministerie van Klimaat en Groene Groei, samen met medeorganisator Klimaatstichting HIER, vandaag bekend als startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De vierde editie van deze landelijke actieweek duurt tot en met zondag 17 november.

Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de week en zo anderen te inspireren en activeren. Robert en Norbert uit gemeente Lansingerland doen dit jaar mee. Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor buurtgenoten.

Robert Liefhebber: “Al jaren benaderen wij woningeigenaren persoonlijk en vrijblijvend om te helpen bij het verduurzamen van hun woning — van advies en uitvoering tot ondersteuning bij het aanvragen van subsidies. We doen dit niet alleen op individueel niveau, maar organiseren ook wijkacties om samen impact te maken.”

Norbert Schotte: “Met mijn kennis en netwerk op het gebied van duurzaam bouwen, met een speciale focus op biobased materialen, draag ik graag bij aan een toekomstbestendige leefomgeving. Ik werk nauw samen met de gemeente om duurzaamheid verder te integreren in bouwprojecten en beleidsplannen. Het hele jaar door zetten we ons in om duurzame bouwinitiatieven te ondersteunen en te realiseren. Of we tijdens de Nationale Klimaatweek een specifiek project zullen uitvoeren, weet ik nog niet, maar ik blijf me inzetten voor een duurzame samenwerking en het creëren van bewustzijn rondom biobased bouwen, zodat we gezamenlijk stappen kunnen zetten naar een groenere toekomst.”

De Nationale Klimaatweek; hét moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er zijn 425 initiatieven en activiteiten over thema’s als: anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.

Activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek
De activiteiten worden georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie. Naast Klimaatburgemeesters komen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma is breed en divers. De evenementen hebben als doel om zowel individuen als organisaties aan te moedigen om mee te doen en te ervaren hoe dat is: hoe lekker en gezond vegetarisch eten is, hoe goed het voelt om spullen een tweede leven te én hoeveel geld het bespaart, dat een groenere straat fijner plek om te wonen is. En dat het ook beter is voor de aarde. Zo biedt de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren.

Kom stekjes ruilen in de stekjesbieb en leen meteen een mooi klimaatboek. Of maak een afspraak voor een keukentafelgesprek met een van de energiecoaches van energiecoöperatie LansingerStroom. Of kies iets anders uit het programma. https://www.lansingerland.nl/nieuws/nationale-klimaatweek-2024

De NKW is een initiatief van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Door mee te doen wil de gemeente laten zien wat er in Lansingerland al gebeurt en ook wat er nog kan om het klimaat te verbeteren.

Foto: Nationale Klimaatweek