Dieren bieden troost: Stichting Divo verbindt ouderen met viervoeters

20 september 2024
 

Lansingerland — Stichting Divoo organiseert op zondag aanstaande de 11e editie van de Dogs Plons in zwembad De Windas. Stichting Divoo, wat staat voor “Dieren voor Ouderen”, zet zich in om alzheimerpatiënten en mensen met dementie een moment van vreugde en ontspanning te bieden door bezoeken met getrainde dieren.

Volgens Suzanne Hansen, vertegenwoordiger van de stichting, draait het bij Divoo om het creëren van waardevolle, dierbare momenten voor mensen die vaak in een isolement leven. “Onze vrijwilligers bezoeken bewoners van gesloten afdelingen met honden voor een knuffeluurtje” legt ze uit. “Deze bezoeken brengen veel vreugde en rust, zowel bij de bewoners als bij hun verzorgers.”

Knuffels en herinneringen
Voor veel ouderen met dementie of Alzheimer is de aanwezigheid van dieren een manier om contact te maken met hun omgeving. “Sommige bewoners, die anders nauwelijks reageren, leggen een hand op de hond en genieten zichtbaar van de aanwezigheid.” vertelt Susanne. “Het is een moment van rust en verbinding, soms zonder woorden.”

Naast honden worden soms ook andere dieren ingezet, zoals konijnen of zelfs lammetjes, vooral rond feestdagen. “We zorgen ervoor dat de dieren rustig en sociaal zijn, zodat de bewoners geen ongemak ervaren.” zegt Susanne. “We werken voornamelijk met honden, maar er is ook ruimte voor andere dieren die voor deze ontmoetingen geschikt zijn.”

Dogs Plons: een feest voor honden en baasjes
Op zondag 24 september kunnen honden en hun baasjes zich weer uitleven tijdens de jaarlijkse Dogs Plons. Tussen 10:00 en 12:00 uur stelt zwembad De Windas zijn buitenbad open voor een speciale zwempartij. Voor €4 per hond kunnen de viervoeters naar hartenlust zwemmen, spelen en genieten van een onvergetelijke ochtend. De opbrengst gaat volledig naar Stichting Divoo, die het geld inzet voor de verdere ondersteuning van hun werk.

“Het maakt niet uit of je hond een ervaren zwemmer is.” zegt Susanne. “Ook voor de minder dappere honden is er een ondiep bad. Er zijn zelfs loopplanken geregeld voor honden die moeite hebben met het in en uit het water komen.” Voor de baasjes is het niet alleen een leuke ochtend met hun hond, maar ook een kans om de stichting te leren kennen en te steunen.

Een belangrijk moment van verbinding
Hoewel het doel van de Dogs Plons vooral draait om plezier, heeft het evenement ook een diepere laag. “Sommige baasjes komen elk jaar terug, zelfs als hun hond niet van zwemmen houdt. Ze vinden het fijn om deel te zijn van de gemeenschap en iets terug te doen.” aldus Susanne. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, dus mensen die interesse hebben om zich aan te sluiten, zijn meer dan welkom om met ons in gesprek te gaan.”

Bezoekers hoeven geen hond te hebben om mee te doen, iedereen is welkom om te komen kijken en te genieten van het evenement. “Het is altijd een gezellige dag, en we hopen weer veel mensen te verwelkomen.” voegt Susanne toe.

Het radiointerview is hieronder terug te beluisteren.