Rotterdam The Hague Airport wordt mogelijk bedrijventerrein of woonwijk

18 juli 2024
 

De provincie Zuid-Holland gaat onderzoek doen naar de toekomst van Rotterdam The Hague Airport. Er wordt in dat onderzoek gekeken naar wat het betekent als het vliegveld gebruikt wordt voor woningbouw, als bedrijventerrein, als recreatie- en natuurgebied of een combinatie ervan. Ook wordt het behoud van het vliegveld onderzocht.

Wat wil de provincie concreet onderzoeken? Het gaat in elk geval om de toekomst van het vliegveld in de regio. Er moet onderzoek gedaan worden naar meerdere varianten, meldt Omroep West.
De eerste variant içs het behouden van het vliegveld, rekening houdend met verduurzaming van de luchtvaart en het gebruik van drones.

Bij de andere varianten gaat het om sluiting. Het gaat om onderzoek of het vliegveld gebruikt kan worden als woningbouwlocatie, als natuur- of recreatiegebied, als bedrijventerrein of een combinatie van het bovenstaande.

Eerste helft van 2025
Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland trekt ruim 200.000 euro uit om het onderzoek te laten doen. Het onderzoek naar de toekomst van het vliegveld is daarnaast een afspraak uit het coalitieakkoord van VVD, BBB, GroenLinks-PvdA en het CDA.

In de zomer wil de provincie de tijd nemen om de offerte-uitvraag uit te werken voor het onderzoek naar de ‘maatschappelijke en economische waarde’ van het vliegveld, zodat onderzoeksbureaus zich daarna aan kunnen melden om het onderzoek uit te voeren. Dat onderzoek moet worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
Ondertussen doet ook de minister van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek naar het gebruik van het vliegveld. Een nieuw ‘luchthavenbesluit’ – de vergunning voor het gebruik van het vliegveld – staat gepland voor de eerste helft van volgend jaar.

Na zomerreces debat
“Afhankelijk van het tijdspad van het luchthavenbesluit kan worden besloten informatie daaruit mee te nemen in het onderzoek”, tekent Gedeputeerde Staten daarover op.
Na het zomerreces gaan de Statenleden zich ook buigen over de hoofdlijnen voor het uit te voeren onderzoek naar het eventuele openhouden of sluiten van het vliegveld.
De resultaten zijn nog ver weg: eind 2025 moet duidelijk zijn wat de resultaten van het onderzoek zijn.

Dit artikel is van mediapartner Rijnmond.

Foto: Rick Huijzer / Rijnmond