Nieuwe noodopvang: Meer plekken voor asielzoekers

15 juli 2024
 

Op een regenachtige dag vond afgelopen vrijdag de semi-officiële opening plaats van de nieuwe noodopvanglocatie in Lansingerland, bijgenaamd “Tobias Twee”. De woordvoerder van het COA, Felicie van Vree, sprak met RTV Lansingerland over de details en toekomstplannen van deze nieuwe faciliteit.

“De nieuwe noodopvang biedt plaats aan 200 bewoners vanaf eind juli, begin augustus,” legt Van Vree uit. “We hebben hier nu in de oude opvang al vijftig bewoners, die allemaal naar de nieuwe locatie verhuizen, en daarnaast komen er nog 150 bij.” De gemeenteraad van Lansingerland stemde donderdagavond 11 juli bovendien in met de extra opvang van nog eens honderd mensen, wat betekent dat er binnenkort ook een aanvullend gebouw zal worden neergezet.

De nieuwe faciliteit is modern en goed gefaciliteerd. “Het wordt echt een mooie opvang,” zegt Van Vree. “We hebben mooie kamers, maar ook veel ruimte voor recreatie en voor samenwerkingspartners zoals de gezondheidszorg en Vluchtelingenwerk.” Ze benadrukt het belang van activiteiten voor de bewoners en ziet mogelijkheden om ook de gemeenschap van Lansingerland hierbij te betrekken.

De oplevering van het nieuwe gebouw wordt eind juli verwacht, waarna de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. Op 31 augustus wordt een feestelijke opening gepland, waarbij alle inwoners van Lansingerland worden uitgenodigd om het complex te bezoeken en kennis te maken met de bewoners en medewerkers.

Wethouder Leon Hoek is optimistisch ondanks het regenachtige weer. “Voor mij schijnt de zon, want het is toch een mooi gegeven dat we hier een asielzoekerscentrum openen,” zegt hij. “De gemeenteraad heeft het lef gehad om te kiezen voor de ophoging naar 300 plekken.” Dit besluit kwam na een respectvol debat en betekent een grote stap in het voldoen aan de spreidingswet.

“De spreidingswet schrijft voor dat we 446 mensen moeten plaatsen,” legt Hoek uit. “Met dit besluit realiseren we al 2/3 van dat aantal. We zullen nog moeten nadenken over de resterende 147 plekken, maar we hebben nu wat meer tijd om dat te doen.” Hij prijst de gastvrijheid van Lansingerland en is trots op de nieuwe locatie, die niet alleen een onderkomen biedt, maar ook mogelijkheden voor zinnige dagbesteding en integratieactiviteiten.

De feestelijke opening op 31 augustus biedt een kans voor de inwoners om het complex te bezichtigen en meer te leren over de werkzaamheden van het COA. “We zien graag iedereen hier op het terrein,” aldus Van Vree.