Resultaten gemeentelijke enquête: Groen blijft prioriteit voor inwoners

18 oktober 2024
 

Eind augustus namen 1.200 inwoners deel aan een online enquête over de toekomst van Lansingerland, met als doel de omgevingsvisie richting 2050 te verhelderen. Maar liefst 97% van de respondenten woont in de gemeente en 22% werkt er. De enquête besloeg onderwerpen als wonen, natuur, bedrijven, groen, verkeer, klimaatverandering, duurzaamheid en milieuaspecten. De resultaten zijn nu bekend en zullen bijdragen aan de actualisatie van de omgevingsvisie van Lansingerland.

Deze visie helpt de gemeente om keuzes te maken voor de schaarse ruimte, waarbij feedback van inwoners over thema’s zoals wonen, groen, klimaatadaptatie, milieu, bedrijven en verkeer cruciaal is.

Enkele resultaten op een rij:

  •  50% van de respondenten wil in Lansingerland blijven wonen vanwege het vele groen. Tegelijkertijd overweegt 23% te verhuizen door geluidsoverlast, en 12% geeft aan dat het gebrek aan passende en betaalbare woningen een reden is om te vertrekken.
  •  Veel inwoners vragen om beter openbaar vervoer, veiligere fietspaden, betere fietsenstallingen en autoluwe centra om minder afhankelijk te zijn van de auto.
  • Om klimaatverandering tegen te gaan, nemen veel inwoners al actie. Zo heeft 64% zonnepanelen op het dak geplaatst, 63% heeft hun huis geïsoleerd en 54% heeft tegels uit de tuin verwijderd om ruimte te maken voor groen.

Groen blijft prioriteit
Uit de enquête blijkt verder dat groen het belangrijkste aandachtspunt is voor de inwoners, gevolgd door natuur en woningbouw. Dit wordt nog eens benadrukt door de vraag of de overgang naar duurzame energie ten koste mag gaan van bestaande groene ruimten. Maar liefst 74% van de respondenten is van mening dat groen behouden moet blijven, ondanks de ruimte die nodig is voor de aanleg van duurzame energiebronnen zoals windturbines en zonneparken. Ook verwacht een meerderheid van de inwoners dat woonbuurten tegen 2035 groener zullen zijn, waarbij ongeveer de helft bereid is om tegels uit de straten te verwijderen om meer ruimte voor groen te creëren. Echter, verplichte vergroening van privétuinen vindt geen steun.

Het volledige onderzoeksrapport is beschikbaar op de website van de gemeente Lansingerland.