Twee mannen zijn door het Haagse gerechtshof veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Ze waren betrokken bij een illegale heroïnefabriek in een kas in Bergschenhoek. De politie ontdekte daar in 2017 een groot drugslab tijdens een breed opgezet onderzoek naar een criminele familieorganisatie.
In een kas aan de rand van Bergschenhoek ontdekten agenten in augustus 2017 een ruimte die helemaal was ingericht om heroïne te maken. De politie kwam daar naartoe in het kader van een breder onderzoek genaamd ‘Anemoon’. Er lagen pannen, jerrycans met chemische stoffen, gasmaskers en rubberlaarzen. Ook hing er een sterke chemische lucht, wat direct opviel bij binnenkomst.
Volgens de rechtbank maakten de twee mannen (nu 51 en 63 jaar oud) deel uit van een criminele familieorganisatie. Ze gebruikten het kasbedrijf als dekmantel voor de productie van harddrugs. Een van hen gaf leiding en regelde de chemische stoffen. De ander hielp met het vervoer van spullen en was aanwezig bij de productie. Familieleden hadden vaste taken: de ene als organisator, anderen als leverancier of transporteur. Justitie spreekt van een “familiale criminele cel”.
Het politieonderzoek ‘Anemoon’ begon begin 2017 na signalen van verdachte geldstromen en informatie uit andere strafzaken, onder meer uit Zweden. Het onderzoek richtte zich op een netwerk van personen die ook familie van elkaar waren: meerdere broers werkten samen in de productie van harddrugs. Een van de broers runde een café in Den Haag, dat diende als ontmoetingsplek en logistiek knooppunt. De andere twee broers waren verantwoordelijk voor het glastuinbouwbedrijf in Bergschenhoek, waar het drugslab was ingericht. In het café werden afspraken gemaakt, ontmoetingen gepland en vermoedelijk ook deals gesloten. Volgens het Openbaar Ministerie was het café een belangrijke spil in het criminele netwerk.
De politie verzamelde bewijs door observaties, verborgen cameratoezicht, afluistermaatregelen en het analyseren van telefoongesprekken. Daarbij kwamen verdachte bewegingen naar voren op het terrein van het glastuinbouwbedrijf in Bergschenhoek, waaronder nachtelijke transporten en het gebruik van gasmaskers en beschermende kleding. Ook viel op dat er grote hoeveelheden chemische stoffen werden besteld. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht de aangetroffen spullen in de kas en vond sporen van heroïne en morfine.
De rechtbank oordeelde dat de mannen samenwerkten in een goed georganiseerde groep en dat ze wisten waar ze mee bezig waren. De strafeis varieerde van 5 tot 6 jaar.
Hoewel het vonnis al in december 2022 werd uitgesproken, is de zaak pas recent openbaar gemaakt. Dat komt doordat de daders in hoger beroep gingen en er eerst een uitspraak van de Hoge Raad moest komen in een verwante zaak.