Warmteplan, afval en burgerprotest: grote thema’s in mei-uitzending van Het Raadhuis

De aflevering van Het Raadhuis van mei 2025 stond in het teken van drie actuele onderwerpen: het gemeentelijk warmteprogramma richting 2050, de plannen voor een nieuw grondstoffen-inzamelstation en de rol van burgerparticipatie bij gevoelige besluitvorming. Te gast waren raadslid Ton Jansen (WIJ Lansingerland) en wethouder Michiel Muijs (D66).

Lansingerland van het gas af: bewoners worden actief betrokken
De gemeente werkt aan een warmteprogramma om alle woningen in Lansingerland uiterlijk in 2050 duurzaam te verwarmen. De plannen richten zich op alternatieven voor aardgas, zoals warmtepompen, isolatie en collectieve warmtenetten. Volgens wethouder Muijs ligt de focus op wijkgerichte maatwerkoplossingen, waarbij ook glastuinbouwers en geothermie een rol spelen:

“De glastuinbouw is nu nog grootverbruiker, maar ook potentieel producent. Als je een regionaal warmtenet aanlegt, kunnen ook woonwijken daarop aangesloten worden.” – Michiel Muijs

Er worden bewonersbijeenkomsten georganiseerd per kern (Berkel, Bergschenhoek, Bleiswijk) en een digitale bijeenkomst volgt. Raadslid Ton Jansen benadrukt het belang van duidelijkheid voor bewoners: “Mensen willen weten: wordt mijn wijk een warmtenetwijk of juist full electric? Dat bepaalt ook wat je nu slim kunt investeren in huis.”

Nieuw afvalstation krijgt educatieve functie
De huidige afvalvoorzieningen zijn volgens zowel college als raad verouderd en niet goed bereikbaar. In juni slaat wethouder Muijs de eerste paal voor een nieuw grondstoffen-inzamelstation aan de Dorsvloerweg in Bergschenhoek. Het nieuwe station wordt modern ingericht met afspraakmogelijkheden en educatiecentrum, onder meer voor scholen en circulaire initiatieven als Repair Cafés en de Houtbank.

Jansen is enthousiast over de brede steun: “Van afval naar grondstof: dat is waar we als raad en gemeente samen op inzetten.”

Het afvalbeleid met tarief op restafval blijkt effectief. De hoeveelheid restafval daalde van gemiddeld 200 naar 115 kilo per inwoner sinds de invoering in 2023. Het doel blijft: richting de 50 kilo of zelfs nul.

Demonstratie als vorm van burgerparticipatie
De rubriek De Machtsgreep zoomde ditmaal in op burgerprotest en participatie rond de huisvesting van statushouders. Een woordvoerder van een actiegroep vertelde hoe zij bewust kozen voor een constructieve demonstratie als signaal tegen de plannen, niet vanuit conflict, maar om als “volwaardige gesprekspartner” aan tafel te komen.

“De echte verandering ontstaat in de inhoudelijke dialoog, niet in de verharde toon.” – woordvoerder actiegroep

Zowel raad als college erkennen de waarde van deze vreedzame vorm van protest. Wethouder Muijs wijst erop dat de demonstratie volgde ná een bewonersavond en dat inmiddels met meer dan 100 inwoners inhoudelijk gesproken is over zorgen en alternatieven.

Participatiebeleid onder de loep
Een bijdrage van verslaggever Marc de Boer bracht een kritische noot in het debat over burgerparticipatie. Sinds de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is participatie wettelijk verplicht bij ruimtelijke projecten. Toch is het vertrouwen van inwoners broos. Op diverse plekken in Lansingerland klonk de afgelopen tijd de klacht dat participatie vooral een formele verplichting lijkt, waar in de praktijk weinig invloed uit voortvloeit.

“Als input structureel wordt genegeerd, wat blijft er dan over van participatie?” – Marc de Boer

Volgens inwoners bij onder meer de Klapwijkseweg en de Noordpolder mochten zij ‘meedenken’, maar lag de uitkomst al vast. Dit gevoel wordt versterkt doordat de gemeente bij veel projecten de participatie laat uitvoeren door private ontwikkelaars. Inwoners krijgen hierdoor geen helder beeld van wat er met hun inbreng gebeurt – of of die überhaupt wordt meegewogen.

Wethouder Muijs benadrukte dat het college juist veel werk heeft gemaakt van een participatievisie, die in 2023 is vastgesteld. Maar hij gaf ook toe dat dit beleid nog niet overal is ingedaald in de ambtelijke organisatie. Jansen (WIJ Lansingerland) voegde daaraan toe dat de gemeente vaak wordt aangesproken op processen waar ze formeel geen regie over voert, zoals bij projecten van ontwikkelaars. “Dat maakt het des te belangrijker dat we ook initiatiefnemers aanmoedigen dezelfde normen te hanteren als de gemeente zelf.”

Beide politici erkennen dat participatie zelden tot consensus leidt – en dat het beleid meer transparantie en verwachtingenmanagement vereist. “Niet iedereen kan gelijk krijgen,” aldus Jansen, “maar iedereen moet wel het gevoel hebben dat hij of zij serieus genomen is.”

🎥 De volledige uitzending van Het Raadhuis – mei 2025 terugkijken?

💼 Het Raadhuis is maandelijks te zien op RTV Lansingerland.