Woensdagavond 7 mei 2025 kwam de commissie Algemeen Bestuur van de gemeente Lansingerland bijeen. Daarin zijn belangrijke onderwerpen besproken die ook directe gevolgen hebben voor inwoners. In dit verslag proberen we in begrijpelijke taal uit te leggen wat er besproken is, waarom dat belangrijk is, en wat inwoners daarvan gaan merken.
1. Minder geld, maar geen hogere belasting – waar wordt dan op bezuinigd?
De gemeente moet voor volgend jaar (2026) een aantal moeilijke keuzes maken. De kosten voor bijvoorbeeld jeugdhulp, ondersteuning thuis (zoals de WMO), energielasten en algemene gemeentelijke taken blijven stijgen. Tegelijk wil een meerderheid van de gemeenteraad liever niet de belastingen verhogen. Denk daarbij vooral aan de OZB (onroerendezaakbelasting), die u als huiseigenaar betaalt.
Om dat evenwicht te bewaren, wordt gekozen voor een tussenweg: wel bezuinigen, maar niet op de zorg. In plaats daarvan kijkt de gemeente waar op andere onderdelen van de begroting kan worden gesneden. Het gaat dan om:
- Verminderen of schrappen van subsidies voor culturele activiteiten of lokale evenementen.
- Minder vaak of minder uitgebreid onderhoud aan wegen, parken en plantsoenen.
- Uitstel van geplande projecten of wijkverbeteringen.
- Kritisch kijken naar communicatie, participatie en niet-wettelijke voorzieningen.
Wat betekent dit voor u als inwoner?
- Uw OZB blijft voorlopig gelijk, dus u betaalt niet méér belasting dan nu.
- Het kan zijn dat een jaarlijks evenement, culturele activiteit of wijkbudget verdwijnt of kleiner wordt.
- Sommige projecten in de buitenruimte kunnen later worden uitgevoerd dan gepland.
- U merkt waarschijnlijk weinig van de bezuinigingen als u gebruikmaakt van jeugdzorg, huishoudelijke hulp of andere zorgtaken – deze blijven zoals ze zijn, of worden zelfs iets versterkt.
De gemeenteraad wil op deze manier zorgen dat het huishoudboekje van de gemeente sluitend blijft, zonder dat kwetsbare inwoners geraakt worden. De komende maanden werkt het college dit plan verder uit in een ‘Perspectiefnota’, waarin alles duidelijker per onderwerp wordt uitgelegd.
2. Wat is ‘onrechtmatigheid’ en waarom is dat nu een groot probleem?
De gemeente geeft jaarlijks veel geld uit aan inkoop van diensten, zoals schoonmaak, ICT, bouwprojecten of externe adviseurs. Maar het blijkt dat dit lang niet altijd goed op papier staat of formeel is goedgekeurd. Dat noemen we ‘onrechtmatigheid’. Het betekent: geld wordt uitgegeven zonder dat het volgens de regels vastligt.
Waarom is dat erg?
- De wet schrijft voor dat uitgaven alleen mogen als ze vooraf goedgekeurd en vastgelegd zijn.
- De accountant (die controleert of alles klopt) heeft hier meerdere jaren achter elkaar kritiek op.
- Als het te lang doorgaat, kan de provincie ingrijpen of eisen stellen aan de gemeente.
Wat gaat de gemeente nu doen?
De gemeente investeert ruim €750.000 in een digitaal systeem waarin álle contracten centraal worden geregistreerd. Zo is voortaan altijd duidelijk wie wat heeft afgesproken, welk bedrag daarbij hoort en of het binnen het budget past. Dat voorkomt fouten en zorgt dat rekeningen sneller en correct betaald worden.
Opmerkelijk: Om dit goed te regelen worden tijdelijk externe mensen ingehuurd die het systeem helpen invoeren en collega’s opleiden. De VVD was daar fel op tegen. Volgens hen wordt er met deze aanpak juist méér geld aan externen uitgegeven, terwijl het doel is om grip te krijgen op dat soort uitgaven. VVD-raadslid Van Santen legde uit dat de partij moeite heeft met het feit dat een groot deel van het bedrag opnieuw naar externe inhuur gaat, terwijl het doel juist is om de afhankelijkheid van externen terug te dringen. “We geven hier geld uit aan extra externen, terwijl we eigenlijk juist minder afhankelijk willen worden van die groep.” aldus Van Santen. “Dat is iets waar we in deze gemeente al veel te veel op leunen.” Toch stemde de meerderheid van de partijen vóór.
3. Investeren in glastuinbouw en innovatie – goed idee of nieuwe subsidieput?
De gemeente Lansingerland staat bekend om haar glastuinbouwsector. Nu komt er een nieuw innovatiecentrum: het HortiScience Innovation Center (HIC). Dit moet een plek worden waar bedrijven, onderzoekers en start-ups samenwerken aan slimme technologieën, bijvoorbeeld in kassen of teeltsystemen.
Wat doet de gemeente?
- Ze richt samen met andere partijen een stichting op.
- Er wordt eenmalig €420.000 geïnvesteerd, uit eerder gereserveerd geld.
Wat levert het op?
- Nieuwe banen, innovatieve bedrijven en duurzame ontwikkelingen.
- Mogelijk meer internationale aandacht en economische groei in de regio.
Twijfels?
De VVD vond dat de sector dit zelf moet kunnen betalen. Andere partijen (zoals GroenLinks, PvdA, CDA, Leefbaar, D66) steunden het juist als investering in de toekomst. De gemeente zegt: dit is een eenmalige aanjaagbijdrage. Daarna moet het centrum grotendeels op eigen benen staan.
Wat gebeurt er nu verder? Voorstellen naar de raad
De besproken voorstellen (contractensysteem en innovatiecentrum) worden op 22 mei officieel in de gemeenteraad vastgesteld. Omdat de meeste partijen in de commissie al lieten weten dat ze vóór stemmen, worden deze voorstellen waarschijnlijk als zogeheten ‘hamerstuk’ behandeld. Dat betekent dat de gemeenteraad er op 22 mei zonder verder debat of discussie over stemt, tenzij een fractie daar alsnog bezwaar tegen maakt. Pas na die raadsvergadering is het besluit definitief.
Voor de begroting 2026 werkt het college nu de gekozen richting (variant C) verder uit. In juni verschijnt de Perspectiefnota – daarin moet zo meteen staan hoe het geld verdeeld wordt, en wat dat nou echt gaat betekenen voor voorzieningen in Lansingerland.