Samen ontbijten in vrijheid: Lansingerland viert 80 jaar bevrijding

Onder een stralende ochtendzon kwamen inwoners van Lansingerland samen voor een bijzonder Bevrijdingsontbijt bij het gemeentehuis. Tussen dampende koffie, versgebakken broodjes en vrolijke gesprekken werd niet alleen genoten van het samenzijn, maar vooral stilgestaan bij het belang van vrijheid – tachtig jaar na de bevrijding van Nederland in 1945.

Het evenement werd druk bezocht door jong en oud. “Het is mooi dat ook de jeugd nu meekrijgt waarom we deze dag vieren.” zei een aanwezige vrouw. “Dat we hier in vrijheid kunnen leven, is niet vanzelfsprekend.”

Veteranen delen hun verhaal
Meerdere veteranen waren aanwezig om hun verhaal te delen. Arjan Dijkhuizen, veteraan en inwoner van Lansingerland, vertelde voor de camera van RTV Lansingerland over zijn uitzending naar Afghanistan. “Daar zie je hoe het is om geen vrijheid te hebben. Geen water, geen voorzieningen. Dan besef je pas hoe goed we het hier hebben. En dat wordt in Nederland soms vergeten.”

Ook Jan Gubbels, voormalig kapitein bij de technische dienst en veteraan van de vredesmissie in Bosnië, benadrukte het belang van herdenken en vieren. “Vroeger trouwden mensen daar met elkaar en ineens werden ze vijanden. Zo snel kan het gaan. Daarom moeten we onze vrijheid blijven koesteren.”

Verhaal gaat verder onder de foto.

Een feestelijk én betekenisvol ontbijt
De organisatie, bestaande uit het Oranjecomité van Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs, had kosten noch moeite gespaard. Er waren optredens van koren, muzikale acts en zelfs parachutisten die een vlag brachten ter ere van tachtig jaar vrijheid. “We willen dat mensen stilstaan bij de waarde van vrijheid, maar ook samen genieten.”

Vrijheid brengt mensen samen
Dat saamhorigheid centraal stond, bleek wel uit de reacties. “Zo samen ontbijten is echt bijzonder.” zei een oudere bezoeker. “Dit zouden we vaker moeten doen.” Een ander vulde aan: “Normaal zit je thuis, nu voel je je verbonden met de hele gemeenschap.”

Een groep die ‘s nachts uit Wageningen met de vrijheidvlam naar Lansingerland was gekomen, werd warm onthaald. “We willen laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Juist in deze tijd is het belangrijk om daar aandacht voor te vragen.”

Een kroon op 80 jaar vrijheid
Het Bevrijdingsontbijt werd afgesloten met vredesduiven die werden losgelaten. “Een kroon op het werk.” noemde één van de organisatoren het. En dat was het zeker. Met een warm gevoel, een volle maag en hernieuwd besef van wat vrijheid betekent, gingen de aanwezigen weer naar huis – of, zoals veteraan Dijkhuizen zei: “Ik ga gewoon weer aan het werk. Maar wel met een glimlach.”