De rioolheffing in Lansingerland gaat de komende jaren flink stijgen met 5,3% per jaar. Dit komt neer op een extra kostenpost van ongeveer €15 per huishouden per jaar. Volgens wethouder Michiel Muis is deze stijging noodzakelijk door een combinatie van factoren: de groei van de gemeente, noodzakelijk onderhoud en vooral de investeringen om het rioolstelsel klimaatbestendig te maken.
De groei van Lansingerland brengt uitdagingen met zich mee voor het rioolstelsel. “We ontwikkelen heel veel woningen.” legt wethouder Muis uit. “Daar komen nieuwe riolen bij.” Hoewel de aanleg van deze nieuwe riolen wordt betaald door de projectontwikkelaars, komen de kosten voor toekomstig onderhoud en vervanging voor rekening van de gemeente. “…dat moeten we doorberekenen aan de inwoners in de heffing.”
Onderhoud en klimaatadaptatie
Naast de kosten voor nieuwe riolen, is er ook geld nodig voor het onderhoud en de vervanging van het bestaande stelsel. De gemeente probeert riolen zo lang mogelijk mee te laten gaan, bijvoorbeeld door reparaties van binnenuit met een “kous”. Pas als een riool echt aan het einde van zijn levensduur is, wordt het vervangen.
Een belangrijke extra kostenpost is de aanpassing met betrekking tot het veranderende klimaat. “In een nieuwe situatie willen we graag het afvalwater van wc’s en gootstenen scheiden van regenwater.” aldus wethouder Muis. Dit is nodig omdat het klimaat verandert en we vaker te maken krijgen met hevige regenbuien. “Dat water kan niet weg. Dan kun je het langer vasthouden zodat het langzaam de grond in infiltreert, of je moet het snel afvoeren.” Beide opties vragen om extra maatregelen en investeringen in een klimaatbestendig rioolstelsel.
Hoewel er onzekerheden zijn over de precieze klimaatverandering, is niets doen volgens de wethouder geen optie. “Als wij ons daar niet op voorbereiden, dan loopt de boel onder water. Kelders lopen vol, en die schade moet je eigenlijk ook meerekenen.” De gemeente bekijkt per project wat nodig is, altijd tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten.
Wat merken inwoners ervan?
De kostenstijging van circa €15 per jaar per huishouden is het eerste wat inwoners merken, in de portemonnee. Maar wat zien inwoners terug in hun omgeving? “Als we een project doen, pakken we vaak de hele omgeving aan.” zegt Muis. “We kijken naar parkeerplaatsen, eigenlijk leveren we een heel nieuwe leefomgeving op die voorbereid is op de toekomst en de klimaatverandering.”
Zelf bijdragen aan een klimaatbestendige gemeente
Wethouder Muis benadrukt dat inwoners ook zelf een bijdrage kunnen leveren aan het klimaatbestendig maken van de gemeente. “Heel praktisch is bijvoorbeeld de regenpijp afkoppelen. Vang het regenwater op in een regenton, of zorg dat het in je tuin komt zodat het langzaam in de bodem infiltreert.”
Een andere effectieve maatregel is het vergroenen van tuinen. “Stenen eruit, groen erin,” moedigt Muis aan. Dit helpt water beter weg te zakken in de bodem. De gemeente ondersteunt dit ook, bijvoorbeeld met acties waarbij tegels worden opgehaald. “Er zijn natuurlijk heel veel tuinen en huizen waar mensen zelf over gaan. Het zou heel fijn zijn als mensen ook zelf daar actie ondernemen.” besluit de wethouder. Zo werken gemeente en inwoners samen aan een toekomstbestendig Lansingerland.