Dinsdagavond 15 april verzamelden zich naar schatting tussen de 250 en 300 inwoners van Lansingerland voor het gemeentehuis in Bergschenhoek. Zij protesteerden tegen de plannen van de gemeente voor vier nieuwe opvanglocaties voor asielzoekers en statushouders. De demonstratie verliep rustig, maar het ongenoegen onder bewoners was overduidelijk aanwezig.
Bezorgdheid over veiligheid, woningdruk en communicatie
De demonstratie komt voort uit een burgerinitiatief dat begon in een WhatsApp-groep van buurtbewoners. Binnen een paar dagen groeide het uit tot een bredere beweging, met hulp van flyers en sociale media.
Bewoners spraken hun zorgen uit over veiligheid, woningdruk en het besluitvormingsproces. Een bewoner zei: “Mijn kind is nog jong, maar wanneer krijgen onze kinderen die nu met smart zitten te wachten op een huis, recht op een plek? En waarom kan het wel voor een AZC gerealiseerd worden en niet voor de jongeren die nu staan te trappelen om een huis te krijgen?”
Een andere demonstrant uitte zijn frustratie: “Ze beloven alles. En nu hoor ik dat het dertig jaar kan duren voor onze kinderen en kleinkinderen om een huis te krijgen. Al die mooie huizen worden weggegeven, en onze kinderen zijn de dupe.”
Een spreker verwoordde de kern van het bezwaar: “We zijn niet principieel tegen de opvang van mensen die echt hulp nodig hebben, maar de plannen zijn onduidelijk en de risico’s niet goed in te schatten. Dat is waar mensen zich zorgen over maken.”
Een andere bewoner zei juist: “Wij willen het gewoon voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. En daarom staan we hier.”
Raadsleden reageren
Verschillende raadsleden waren aanwezig bij de demonstratie en spraken zich uit.
Marko Ruijtenberg (GroenLinks) gaf aan: “Ik ben het inhoudelijk niet eens met deze demonstratie. We hebben een wettelijke en morele plicht om mensen op te vangen. Maar ik wil wel luisteren naar de zorgen van de mensen.” Hij vervolgde: “Als wij niets doen, komt er een aanwijzing van het Rijk. Dan zijn we de regie kwijt. Wij kunnen dit zelf regelen, het gaat om 391 mensen.”
Terry Duivesteijn (Leefbaar 3B) was uitgesproken: “Wij gaan dit niet steunen. Wij willen geen grootschalige opvang, geen AZC in Lansingerland. We hebben er al één met 300 mensen, dat is al meer dan veel andere gemeenten.” Hij wees op het belang van de demonstratie en vervolgt dat Leefbaar 3B al langer aangeeft dat er geen draagvlak meer is. Voorheen leek er weinig weerstand, maar nu spreken mensen zich duidelijk uit.
Job Halkes (CDA) zei eerder: “Deze locatie vinden wij echt niet geschikt. We willen het op Bleizo organiseren, of statushouders verspreid opvangen. Dan kunnen ze ook beter integreren.” Hij voegde daaraan toe: “De mensen die ik gesproken heb, zeggen ook: die locatie bij de HSL is gewoon niet wenselijk. Dat zou ik zelf ook niet willen. Maar waarom dan wel voor asielzoekers?” En: “Ik denk dat we in de raad met meerdere partijen tot de conclusie komen dat dit anders moet. Dat gesprek gaan we voeren.”
Abdelkarim Afalah (WIJ Lansingerland) liet weten: “Wij zijn niet tegen opvang, maar deze zorgen zijn terecht. Waar blijven de woningen voor onze eigen mensen? Daar moeten we óók werk van maken.” Hij benadrukte: “Als we het goed uitleggen, kunnen mensen dat best begrijpen. Hier wonen echt redelijke mensen.”
Waarnemend burgemeester Bijl kwam luisteren
Waarnemend burgemeester Jules Bijl kwam tijdens de demonstratie kort naar buiten om met bewoners te spreken. “Ik vond dat ik me moest melden.” zei hij. “Deze mensen laten zich op een nette manier horen, dan moet je ook bereid zijn om te luisteren.” Hij noemde de bijeenkomst “een signaal voor de politiek” en voegde toe: “Deze bewoners hebben duidelijk een behoefte dat naar voren te brengen.”
Politiek vervolg
De gemeenteraad van Lansingerland bespreekt het onderwerp op 8 mei in de commissie Samenleving. Verschillende bewoners hebben al aangegeven te willen inspreken. De verwachting is dat er vóór de zomer een definitief besluit genomen wordt over de locaties en aantallen. Intussen geven bezorgde bewoners aan weer te gaan demonstreren en zich formeel te gaan organiseren. Daarmee lijkt de actiebereidheid tegen de plannen verder te zijn toegenomen.