Update bromtoon Lansingerland: geluid blijft vooralsnog een mysterie, maar nieuwe theorie duikt op

De mysterieuze bromtoon die sinds eind vorig jaar in delen van Lansingerland voor onrust en slapeloze nachten zorgt, houdt aan. Tot dusver is er nog steeds geen duidelijke oorzaak aangewezen, maar het onderzoek loopt volgens DCMR door. Een bezorgde buurtbewoner wijst naar een nieuwe mogelijke bron: de geothermie-installaties in de regio.

Wat weten we tot nu toe?
Volgens DCMR zijn er inmiddels meer dan 200 meldingen gedaan van een lage bromtoon, met name in en rondom de wijk Oosteindsche Ackers in Bergschenhoek. De geluiden worden vooral ’s nachts waargenomen en leiden bij sommige bewoners tot lichamelijke klachten zoals druk op de borst en oren.

In een reactie laat de DCMR weten dat hun meetploegen de komende weken ’s avonds in de wijk aanwezig zijn om metingen en waarnemingen te doen. Die worden steekproefsgewijs uitgevoerd op plekken waar veel meldingen zijn gedaan. De metingen vinden plaats bij helder weer zonder wind of regen, om zo betrouwbaar mogelijke resultaten te verkrijgen.

“Laagfrequent geluid lastig te traceren”
Geluidadviseur Eugène de Beer van adviesbureau Peutz bevestigt dat de gemelde geluidsklachten betrekking hebben op laagfrequent geluid. Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie tussen de 20 en 125 Hertz. “Het probleem met deze vorm van geluid is dat het zich moeilijk laat afschermen of isoleren en daardoor gemakkelijk over grote afstanden kan verplaatsen. Daarnaast is laagfrequent geluid lastig te lokaliseren omdat het geen duidelijke richtingsinformatie heeft.” zegt De Beer. Volgens hem zijn bronnen als grote pompen, transformatoren of verkeerslawaai bekende veroorzakers.

Een complicerende factor is dat niet iedereen het geluid op dezelfde manier waarneemt: “De gevoeligheid voor laagfrequent geluid verschilt sterk per persoon.”

Opvallend vindt De Beer de constatering dat de overlast is begonnen rond dezelfde tijd dat er in de buurt een geothermiebron opnieuw in gebruik is genomen. “Dat maakt het in elk geval het onderzoeken waard, al is dat op zichzelf nog geen bewijs,” benadrukt hij.

Buurtbewoner met technische expertise: “Geothermie-installatie kan bron zijn”
John Meijer, bewoner van de wijk én expert in meet- en regeltechniek, heeft zelf in het verleden aan geothermieprojecten gewerkt. Hij vermoedt dat een in november 2024 opnieuw in gebruik genomen geothermiebron nabij zijn wijk de boosdoener is. “De pomp is geplaatst op zo’n 1600 meter diepte en pompt per installatie naar schatting 320.000 liter water per uur door leidingen van 250 mm doorsnede. Die leidingen lopen tot wel twee kilometer door de bodem,” zegt Meijer.

Volgens hem zou het snel stromende water in de leidingen voor trillingen kunnen zorgen die zich via de grond tot in woningen verplaatsen. “Het lijkt meer op een voelbare trilling dan op een hoorbare brom.”

Hij adviseert een eenvoudige test: het tijdelijk uitschakelen van de installaties om te zien of het geluid dan stopt. “Als de bromtoon verdwijnt wanneer je de installaties stillegt, heb je een sterke aanwijzing.”

DCMR sluit niets uit
De DCMR wil nog geen uitspraken doen over mogelijke oorzaken, maar bevestigt dat ook de hypothese over geothermie wordt meegenomen. “We kijken ook naar andere opties. We willen nog niks uitsluiten op dit moment,” aldus de woordvoerder.

IPS Geothermal, de partij die de betreffende geothermiebron heeft aangelegd, is door RTV Lansingerland om een reactie gevraagd, maar heeft daar nog niet op gereageerd.

Conclusie: de zoektocht gaat door
De oorzaak van de bromtoon is nog steeds niet vastgesteld. De DCMR zet het onderzoek voort en gaat metingen uitvoeren in de buurt. Geluidsadviseur Eugène de Beer van Peutz benadrukt dat het in principe altijd mogelijk is om een bron te vinden: “Het is afhankelijk van hoeveel effort je erin steekt, maar uiteindelijk kan je het altijd wel vinden. Zeker als het door heel veel mensen wordt ervaren.”