Vreedzame demonstratie tegen AZC groeit uit tot burgerbeweging: ‘Het is ons een beetje boven het hoofd gegroeid’

Wat begon als een buurtappje vol verbazing over een mogelijke opvanglocatie aan de Jacob Marislaan, is binnen enkele dagen uitgegroeid tot een burgerbeweging met honderden leden. Tijdens de uitzending van Het Magazine op RTV Lansingerland deelden bewoners Sabrina, Dominique en Patrick hun zorgen én de aanloop naar de geplande demonstratie op dinsdag 15 april.

De aanleiding: het plan van de gemeente om een langdurige opvanglocatie voor asielzoekers te realiseren naast de Plantenhal, vlakbij de hogesnelheidslijn en midden in een jonge woonwijk. “Het voelde in eerste instantie als een slechte 1 aprilgrap, maar het lijkt toch echt wel werkelijkheid te worden.” aldus Patrick, die zich als bezorgde bewoner aansloot bij het initiatief. “Er is geen plan wat daaraan ten grondslag ligt als het gaat om veiligheid, geluid, milieu. Wat voor impact heeft het op de sociale omgeving? We weten niet eens wie er komt te zitten.”

Dominique startte een WhatsApp-groep om haar zorgen te delen. “Ik was het er niet mee eens. En ik hoorde steeds meer uit de buurt dat meer mensen het er niet mee eens waren.” De groep groeide razendsnel: “We zitten nu op 750 leden en elk kwartier komt er iemand bij.” Sabrina gaf uiteindelijk het zetje richting de demonstratie. “We gaan met z’n allen een vreedzame demonstratie doen. Zeker met de nadruk op vreedzaam. Geen bivakmutsen, geen fakkels, geen eieren, geen vuurwerkbommen of racistische leuzen. Dat is totaal niet nodig, want daar staan wij niet voor.”

Maar de snelheid waarmee alles zich ontwikkelde, bracht ook verwarring en overbelasting met zich mee. De dames zijn geen doorgewinterde actievoerders, maar betrokken inwoners die hun stem willen laten horen. “Ik heb mezelf maar naar voren geschoven om in gesprek te blijven met de gemeente en de veiligheidsdienst. Maar ik heb ook gewoon mijn werk en gezin. Het is een dagtaak geworden.” vertelt Dominique.

Sabrina kreeg ondertussen onverwachts telefoontjes van de gemeente, nadat anderen haar naam hadden doorgegeven bij het melden van de demonstratie. “Iemand heeft mijn naam, adres, toch alles neergezet? Ik hoef niet anoniem te zijn, maar ik wil niet als frontvrouw ergens staan.”

Patrick ondersteunt als meedenkende buurtbewoner, maar benadrukt dat hij geen initiatiefnemer is. “Wat ik hoop is dat het college teruggaat naar de tekentafel. Kijk met elkaar: wat zijn alternatieven? Het is best bijzonder dat je midden in een woonwijk dergelijke locaties aanwijst, naast speeltuinen, naast scholen, waar kinderen spelen.”

De bewoners benadrukken dat zij zich niet keren tegen opvang, maar wel tegen het proces en de locatiekeuze. Sabrina: “Laat men eerst even wennen, laat men alles onder controle krijgen en zien wat deze mensen doen of kunnen doen. Om ze vervolgens dan in de woonwijk te betrekken.”

De demonstratie vindt plaats op dinsdag 15 april om 18.30 uur bij het gemeentehuis van Lansingerland. De organisatie roept bewoners op om vreedzaam te demonstreren en zich verantwoordelijk op te stellen. “We zijn allemaal Lansingerlanders.” zegt Dominique. “We willen gehoord worden, maar op een nette manier.” Tegelijk zoeken de initiatiefnemers nog versterking: met name een woordvoerder voor de dag zelf en mensen die willen helpen om de demonstratie in goede banen te leiden. “We doen dit met elkaar. Maar we kunnen het niet alleen.”

Radio interview in Het Magazine vrijdag 11 april: