Veel Bleiswijkers kennen de Bleiswijkse Zoom als het groene gebied met bos, water, wandelpaden en weides – én natuurlijk van ’t Ezelsbruggetje. De vertrouwde plek met dieren, speeltoestellen en een kleinschalige horecavoorziening was jarenlang een trekpleister voor gezinnen met jonge kinderen. Inmiddels is het terrein verlaten en ligt het er kaal en onbenut bij. Wat moet er met deze plek gaan gebeuren? En breder: hoe krijgt de hele Bleiswijkse Zoom weer een toekomst die past bij de wensen van bewoners én de groeiende druk op recreatie in de regio?
De gemeente en het Recreatieschap Rottemeren zijn daarom een uitgebreide verkenning gestart. Die richt zich niet alleen op de Weide – het terrein van het voormalige Ezelsbruggetje – maar op het hele gebied. Want hoewel de Bleiswijkse Zoom nog altijd gewaardeerd wordt om zijn rust en groene uitstraling, is de inrichting verouderd. De basis stamt uit de jaren zeventig, en sindsdien is er relatief weinig veranderd, terwijl het aantal bezoekers toeneemt en de omliggende woonwijken blijven groeien.
Wensen van bewoners
Om goed in beeld te krijgen wat er speelt, zijn in het najaar van 2024 een enquête uitgezet (bijna 500 reacties) én een inloopbijeenkomst georganiseerd waar zo’n 100 mensen op afkwamen. De uitkomsten laten een duidelijk beeld zien. Bewoners waarderen het gebied vooral vanwege de rust, het groen en de ruimte, maar zien ook volop kansen: meer gevarieerde natuur, aantrekkelijkere wandel- en fietsroutes, betere verbindingen met omliggende gebieden, en meer voorzieningen zoals speelplekken, sportfaciliteiten, ontmoetingsplekken én – opvallend – ruimte voor dieren.
Er is bijvoorbeeld concreet gevraagd om het terugbrengen van een dierenweide, zoals bij het oude Ezelsbruggetje, en een hondenstrand waar honden veilig kunnen zwemmen. Ook een hondenspeeltuin werd genoemd. Deze suggesties worden nadrukkelijk meegenomen in de scenario’s voor de toekomst.
Drie scenario’s voor de Weide
Op basis van alle wensen en informatie zijn drie scenario’s uitgewerkt voor de toekomst van de Weide. Het eerste scenario richt zich op natuurlijk spelen: met een beschutte speelplek voor jonge kinderen, een avontuurlijke natuurspeeltuin voor oudere kinderen, en mogelijk ook een dierenweide. Het tweede scenario focust op buitensport, met een hardloopronde, sporttoestellen en trimparcours. Het derde scenario draait om groenbeleving, met ruimte voor picknick, pluktuinen, bloemen, kruiden en rust. In alle gevallen wordt gekeken hoe het open veld slim benut kan worden zonder afbreuk te doen aan de natuur en het karakter van de plek.
Daarnaast zijn er drie varianten uitgewerkt voor mogelijke uitgifte van het terrein: van zeer beperkt (alleen het bestaande gebouw), tot ruim (inclusief nieuwe functies als kleinschalige horeca, verblijfsrecreatie of educatieve initiatieven met dieren).
Wat gebeurde er ook alweer met ’t Ezelsbruggetje?
’t Ezelsbruggetje was jarenlang een herkenbaar punt in de Bleiswijkse Zoom. De combinatie van speelplek, dieren en kleinschalige horeca maakte het tot een geliefde locatie voor gezinnen uit Bleiswijk en omgeving. In 2023 werd de locatie opnieuw in erfpacht uitgegeven, met de bedoeling er nieuw leven in te blazen. Helaas bleek de businesscase voor de ondernemer niet haalbaar en werd in 2024 besloten te stoppen met de exploitatie. Sindsdien ligt de plek er leeg bij.
Die situatie was voor het Recreatieschap en de gemeente reden om breder te kijken: niet alleen naar wat er op de Weide moet komen, maar naar de kwaliteit van het hele gebied.
Wat gaat er nu gebeuren
In de komende weken bespreekt de gemeenteraad de uitkomsten van de verkenning. Vervolgens nemen het Dagelijks en Algemeen Bestuur van het Recreatieschap in juni en juli besluiten over de definitieve richting: welke functie krijgt de Weide, welke voorzieningen worden toegevoegd, en hoe intensief wordt het gebied gebruikt?
Duidelijk is dat veel inwoners zich betrokken voelen bij de toekomst van de Bleiswijkse Zoom. De komende keuzes bepalen hoe het gebied zich de komende jaren zal ontwikkelen: blijft het vooral een rustige, groene oase – of wordt het ook weer een plek waar kinderen spelen, mensen elkaar ontmoeten, en dieren opnieuw een plek krijgen.