Afgelopen dinsdag werd Olav Spa, persfotograaf van Spa Media en 112 Lansingerland, opnieuw slachtoffer van mishandeling tijdens zijn werk. Hij was ter plaatse bij een brand in Rotterdam toen een bewoner zich agressief opstelde en hem aanviel.
Agressie bij brandmelding
Spa kreeg via zijn pager te horen dat er een buitenbrand was en ging direct op pad. “Toen ik aankwam, zag ik de brandweer al blussen.” vertelt hij. “Terwijl ik beelden maakte, kwam een bewoner op me af. Hij was emotioneel en probeerde mijn camera uit mijn handen te trekken. Gelukkig wist hij alleen de zonnekap van mijn lens los te krijgen, maar die werd wel vernield.”
Olav Spa probeerde de situatie te de-escaleren door weg te lopen, maar kreeg alsnog een klap op zijn achterhoofd. “Dat is frustrerend. Je doet gewoon je werk, houdt je aan de regels en toch overkomt je dit.” zegt hij.
Niet de eerste keer
Dit is niet de eerste keer dat Olav Spa wordt aangevallen. “Vorig jaar in Den Haag gebeurde iets soortgelijks, maar toen was het zelfs ernstiger. Ik hield er kneuzingen en een zware hersenschudding aan over.” vertelt hij. De dader in die zaak kreeg een taakstraf en enkele maanden voorwaardelijke celstraf. “Maar echt zwaar bestraft worden dit soort incidenten vaak niet.” merkt hij op.
Rechten en plichten van een persfotograaf
Olav Spa benadrukt dat hij als persfotograaf van Spa Media en 112 Lansingerland volledig volgens de wet handelt. “Als je op de openbare weg staat, mag je fotograferen wat je wilt. Met mijn politieperskaart mag ik zelfs binnen afzettingen werken. Maar slachtoffers worden altijd onherkenbaar gemaakt. Professionals weten hoe ze hiermee om moeten gaan.”
Verhaal gaat verder onder de foto.
Hij voegt toe dat het werk van persfotografen essentieel is om het publiek te informeren. “We maken nieuwsbeelden die bijdragen aan de verslaggeving. Dat betekent niet dat we ons werk niet serieus nemen of respectloos omgaan met de situatie.”
Oproep tot wederzijds respect
Persfotografen zijn niet de enige professionals die met agressie te maken krijgen. Ook hulpverleners zoals brandweer en ambulancepersoneel worden steeds vaker belaagd. “Dat vind ik nog erger.” zegt Spa. “Een fotograaf kun je misschien nog in de emotie als storend ervaren, maar iemand die komt helpen aanvallen, dat is onacceptabel.”
Zijn boodschap aan het publiek is duidelijk: “Wees een beetje lief voor elkaar. Als je iets niet begrijpt of ergens mee zit, stel gewoon een vraag in plaats van je frustratie fysiek te uiten.”