Bij een bedrijf in Bleiswijk is een inval gedaan in een onderzoek naar moderne slavernij op de werkvloer. Een man uit Zoetermeer is aangehouden, omdat hij verdacht wordt van het uitbuiten van zeker zes werknemers uit India. Zij moesten zo’n twaalf uur per dag werken, waarbij ze soms maar één of zelfs geen dag in de week vrij waren.
Ook in Zoetermeer, Veendam en op Texel zijn woningen en bedrijfspanden doorzocht. Op vijf woningen van de verdachte is beslag gelegd. Of het bedrijf waar de werknemers zijn uitgebuit ook in Bleiswijk is gevestigd waar een inval is geweest, is onbekend.
Arbeidsinspectie
De vermoedens van uitbuiting ontstonden na een reguliere controle op het werk in 2023. Inspecteurs van de Arbeidsinspectie spraken toen twee medewerkers van het bedrijf. Tijdens die gesprekken hadden zij het idee dat er sprake is van arbeidsuitbuiting in het bedrijf. Daarna is er een onderzoek gestart. Dit leidde deze week tot de invallen en aanhouding.
Tijdens het onderzoek hebben meerdere werknemers gesproken over hun ervaringen, laat de Arbeidsinspectie weten. Zes oud-werknemers hebben aangifte gedaan tegen hun werkgever.
Slapen op het werk
Onder valse voorwaarden zijn de werknemers waarschijnlijk naar Nederland gehaald. Afspraken over hun loon en de uren die zij moesten werken, zijn niet nagekomen. De verdachte zou, mogelijk samen met zijn boekhouder, de vliegtickets voor de werknemers hebben geregeld.
De werknemers sliepen op matrassen op de grond in één van de bedrijfspanden waar zij ook moesten werken. Later sliepen zij ook op andere woonlocaties van de verdachte en daar hadden zij zelf geen keuze in.
De salarissen van de werknemers werden gestort op rekeningen waar zij zelf niet bij konden komen. De verdachte had de bankpasjes en gebruikte het geld van de rekeningen om privé-aankopen te doen.
Mensenhandel en mensensmokkel
Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel. Er staat een maximale gevangenisstraf van 12 jaar op.
In dit geval gaat het ook om mensensmokkel: mensen zonder de juiste papieren naar Nederland halen en hen stiekem in het land houden. Maximaal zes jaar celstraf kan daarvoor worden gegeven.
Dit artikel is van mediapartner Rijnmond