De gemeenteraad heeft donderdag 30 januari unaniem ingestemd met de motie van Leefbaar 3B, mede ingediend door WIJ Lansingerland, CDA Lansingerland en GroenLinks, om bezuinigingen op de brandweerzorg niet te laten leiden tot langere aanrijtijden of verminderde inzet. Hiermee geeft de raad een krachtig signaal af: de veiligheid van onze inwoners is geen bezuinigingspost.
De kersverse fractievoorzitter Terry Duivesteijn van Leefbaar 3B diende de motie in omdat hij vindt dat een sterke brandweer een absolute basisvoorziening is: “We mogen niet accepteren dat de veiligheid van onze inwoners in gevaar komt. Onze brandweer is essentieel en dat moet zo blijven in Lansingerland. Het is te gek voor woorden om een bezuiniging op brandweerwagens te overwegen: dat gaan we niet doen.”
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), waar de brandweer onder valt, moet vijf procent bezuinigen. Als dat gebeurt, dan kan dat gevolgen hebben voor de aanwezigheid en inzet van de brandweer in Lansingerland. De bezuinigingsopgave is opgelegd door de enorme bezuinigingsopgave bij alle gemeenten. Mark Bik (WIJ Lansingerland): “Ook Lansingerland moet flink bezuinigen, maar bezuinigingen op de brandweer kunnen levensbedreigend zijn. Zoek de bezuinigingen in oninvulbare vacatures, overhead en efficiënter werken. En niet in het schrappen van onze brandweervoertuigen. Dat is voor de fractie van WIJ Lansingerland onbespreekbaar.”
Met de motie draagt de raad het college op om binnen de VRR duidelijk te maken dat de huidige situatie de ondergrens is en niet mag worden aangetast. Dit betekent dat de twee brandweerkazernes en het snelle interventievoertuig (SIV) behouden moeten blijven, dat de inzet van de brandweer bij branden en levensbedreigende situaties zoals reanimaties gewaarborgd blijft en dat de raad tijdig inzicht krijgt in mogelijke risico’s, zodat zij hierop kan ingrijpen.
Job Halkes (CDA Lansingerland) benadrukt het belang een sterke brandweerorganisatie in combinatie met preventieve maatregelen: “Lansingerland investeert al extra in brandveiligheid met de wijkbrandweerman en dat werpt zijn vruchten af. Dan is het onacceptabel als we aan de andere kant de veiligheid uithollen door het schrappen van bijvoorbeeld de SIV.”
Een SIV kan uitrukken zodra twee brandweerlieden deze bemannen. Het grotere voertuig van de brandweer, de zogeheten tankautospuit, kan pas rijden als er zes personen op zitten. Bij grotere incidenten, zoals gebouwbranden of ongevallen met beknelling, rijdt een SIV voor de tankautospuit uit. De SIV kan bij kleine en beginnende gebouwbranden snel reddend en stabiliserend optreden of als de slagkracht van de SIV daartoe niet toereikend is, de inzet van de tankautospuit voorbereiden. De brandweer in Lansingerland bestaat voornamelijk uit vrijwilligers die alles uit hun handen laten vallen als zij een oproep krijgen: de SIV kan daarom veel sneller uitrukken zodra er twee bemanningslieden aanwezig zijn. Marko Ruijtenberg (GroenLinks) is van mening dat veiligheid een basiselement is voor een goede samenleving: “De brandweer is een fundament van de samenleving, je kunt niet bezuinigen op de inzetbaarheid en daarmee de veiligheid.”
Met de brede steun in de gemeenteraad is de boodschap helder: bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van de veiligheid van inwoners. Het college van Lansingerland gaat de boodschap stevig overbrengen binnen de VRR en zorgt dat de raad op tijd betrokken wordt bij verdere besluitvorming. Burgemeester Pieter van de Stadt: “Dit is een belangrijk signaal vanuit de gemeenteraad naar de VRR. Voor ons is de brandweerzorg in Lansingerland niet onderhandelbaar.”