Lansingerland investeert fors extra in maatschappelijke voorzieningen

31 januari 2025
 

De gemeente Lansingerland investeert de komende jaren 25 miljoen euro extra in schoolgebouwen voor basisschoolleerlingen en maatschappelijke voorzieningen in Wilderszijde.

Unieke impuls
De gemeenteraad van Lansingerland kiest met deze extra impuls voor een toekomstbestendige en duurzame onderwijshuisvesting. Deze investering is, gezien aankomende bezuinigingen vanwege het naderende ‘ravijnjaar’ 2026, uniek. Op 30 januari heeft de gemeenteraad hiervoor de Tweede actualisatie van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) vastgesteld. De gemeente doet hiermee een flinke schep bovenop het beschikbare budget om te voldoen aan de verplichting voor het goed en passend huisvesten van basisscholen. De Tweede actualisatie van het IHP is tot stand gekomen na intensieve samenwerking met de schoolbesturen binnen de gemeente. Deze actualisatie was nodig omdat eerdere plannen, mede door de enorm toegenomen bouwkosten, financieel en organisatorisch niet meer uitvoerbaar bleken.

Wethouder Leon Hoek (Onderwijs): “Met deze Tweede actualisatie van het IHP steekt de gemeente haar nek uit voor toekomstbestending basisonderwijs. Met deze forse extra impuls dragen we eraan bij dat de basisscholen in Lansingerland de komende jaren voorzien zijn van de benodigde huisvesting. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs en het kansrijk opgroeien van de jeugdigen in Lansingerland ten goede. Gezien het grote aantal jeugdigen onder de achttien jaar vormt dit de komende jaren een extra uitdaging, omdat we het aan onszelf verplicht zijn om voor deze jongeren goede onderwijshuisvesting te realiseren ”

Maatschappelijke voorzieningen Wilderzijde
De nieuwe wijk Wilderszijde in Bergschenhoek ontwikkelt zich als een volwaardige wijk, met ruim 2700 woningen met 8000 mensen, waaronder 900 tot 1000 kinderen. Concreet betekent dit dat de gemeente in de nieuwe wijk Wilderszijde voor drie nieuwe basisscholen bouwt. Dit betreft basisscholen Treehouse, Het Avontuur en Het Palet, momenteel tijdelijk gevestigd aan de Zuiderparklaan in Bergschenhoek. Ook bouwt de gemeente een sporthal en ruimte voor ontmoeting voor de inwoners van Wilderszijde. “Hiermee krijgt de wijk een hart waar mensen met elkaar verbonden zijn en een kleine samenleving vormen”, aldus wethouder Simon Fortuyn (Projecten en Financiën).

Uitvoering van onderwijshuisvestingsprojecten
Ook met de uitvoering van de overige projecten uit de Tweede actualisatie van het IHP voldoen we aan onze wettelijke taak voor voldoende en adequate schoolgebouwen (‘onderwijshuisvesting’ genaamd).

Zo opent basisschool Cadans binnenkort de deuren in een nieuw schoolgebouw op Het Hoge Land in Berkel en Rodenrijs. Verder krijgt de nieuwe toetreder basisschool De Springplank huisvesting en breidt de gemeente daarnaast de schoolgebouwen van de Prinses Maxima en De Gouden Griffel in Westpolder uit.
Bovendien investeert de gemeenten in het vernieuwen van een aantal verouderde schoolgebouwen. Te beginnen met De Wiekslag (IKC Bleiswijk), gevolgd door De Oosthoek en De Klimophoeve in Bleiswijk en De Parel en de dependance van de Prins Johan Friso (IKC De Wereld) aan de Orionstraat in Berkel en Rodenrijs.
De uitvoering van bovenstaande projecten vindt gefaseerd plaats waarbij de gemeente vasthoudt aan energieniveau Energie Neutraal Gebouw (ENG).

Aandacht voor integrale kindcentra
Binnen de Tweede actualisatie van het IHP is extra aandacht voor integrale kindcentra (IKC). Binnen een IKC werken onderwijs en kinderopvang samen vanuit één pedagogische visie aan de ontwikkeling van kinderen van 0-12 jaar. De samenwerking zorgt voor een doorlopende leerlijn en draagt daardoor bij aan kansengelijkheid voor kinderen. Het IKC-beleid voorziet er nu in dat deze samenwerking op het gebied van huisvesting ook technisch en praktisch mogelijk wordt gemaakt.