Per 31 december 2024 heeft Buurttoezicht Lansingerland (BTL) na 17 jaar haar activiteiten beëindigd. In reactie hierop hebben voormalige leden het initiatief genomen om Buurtpreventie Lansingerland (BPL) op te richten, met als doel de veiligheid en sociale cohesie in de wijken te waarborgen.
Dennis de Groot, mede-oprichter van BPL, licht toe: “We nemen het stokje over van BTL en zorgen dat er weer ogen en oren voor de politie en gemeente in de wijk zijn. Ook willen we het sociale contact terugbrengen, zodat mensen niet alleen achter de voordeur leven, maar echt de wijk ingaan.”
BTL besloot te stoppen vanwege moeizame samenwerking met politie en gemeente. In januari 2024 gaf een nieuwe politiechef aan dat er geen wettelijke basis meer was om informatie met BTL te delen, wat leidde tot een aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst. Daarnaast stelde de gemeente de eis dat BTL een rechtspersoon moest worden, wat bijdroeg aan het besluit om te stoppen.
BPL streeft naar een bredere aanpak dan haar voorganger. Naast het fungeren als ogen en oren voor de politie, wil de organisatie ook welzijnswerk integreren. “We willen meer welzijn bieden en samenwerken met organisaties zoals Humanitas, zodat we in de wijk kunnen signaleren als het met een buurman niet goed gaat en kunnen kijken hoe we dat kunnen oplossen,” aldus De Groot.
De nieuwe organisatie heeft al contact gelegd met de gemeente en ervaart de samenwerking als positief. “We hebben de vraag gesteld wat de gemeente van ons wil, en zij staan er heel positief in.” zegt De Groot. BPL is van plan om het initiatief uit te rollen over heel Lansingerland en zoekt daarvoor vrijwilligers en voormalige coördinatoren die zich willen aansluiten.
Momenteel is BPL al actief in Berkel en Bleiswijk, maar de organisatie wil zo snel mogelijk ook in Bergschenhoek aan de slag. Danny Mosterd, mede-oprichter, benadrukt het belang van uitbreiding: “We willen zorgen dat ook Bergschenhoek weer een actieve buurtpreventie heeft. Daarom zijn we hard op zoek naar vrijwilligers en oud-coördinatoren van BTL die zich willen inzetten.”
Daarnaast is BPL volop bezig met het formaliseren van de organisatie. Een eigen website is in de maak, en geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden via de Facebookpagina van BPL. Mosterd benadrukt: “Met de oprichting van BPL hopen we niet alleen de veiligheid te vergroten, maar ook de sociale samenhang in de wijken te versterken. Samen maken we Lansingerland veiliger en betrokken.”
Vrijwilligers kunnen zich opgeven door een email te sturen naar [email protected] of via de facebook pagina van Buurt Preventie Lansingerland: https://www.facebook.com/profile.php?id=61572248964830