Buurtbewoners hebben afgelopen weekend letterlijk en figuurlijk hun stempel gedrukt op de herinrichting van het Lage Bergse Bos. In samenwerking met projectleiders en vrijwilligers werden bomen geplant boven de nieuwe A16-tunnel: de Rottemerentunnel. Een afsluitend hoofdstuk van een bijzonder bouwproject dat vijf jaar in beslag heeft genomen.
Een bewoner die pal naast het project woont, Emma Huurman, blikt terug op de afgelopen jaren. “Ik heb de hele bouw van dichtbij meegemaakt, en ik moet zeggen: complimenten aan het team. Het contact met projectleider Paul Hekking verliep uitstekend, en ondanks de uitdagingen is alles prima verlopen.”
Een uitdagend project
Elf kilometer snelweg werd aangelegd, dwars door het Lage Bergse Bos en langs de Rotte. Het project ging gepaard met flinke uitdagingen, zoals de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de schaarste aan bouwmaterialen. “Op een gegeven moment waren hier dagelijks honderd duikers en werkte iedereen dag en nacht door.” vertelt Eelco Negen van Rijkswaterstaat.
Nu de werkzaamheden grotendeels afgerond zijn, verschuift de focus naar het herstel en de opwaardering van het gebied. “Het is bijzonder dat de bewoners, die de afgelopen jaren veel overlast hebben ervaren, nu betrokken worden bij het herinrichten van dit stukje natuur.” vertelt wethouder Michiel Muis.
Een nieuw bos in wording
Hoewel het bos er nu al weer groen uitziet, benadrukken betrokkenen dat het nog even duurt voordat het gebied volledig volgroeid is. “De bomen hebben natuurlijk tijd nodig om groot te worden, maar je zult al snel vergeten dat de snelweg hier onderdoor loopt.” zegt Muis.
Naast het herstel wordt het gebied ook opgewaardeerd. Er komen nieuwe paden, platforms en fietsroutes door het Lage Bergse Bos. “We praten over een echte kwaliteitsimpuls. Het bos krijgt een upgrade en wordt nog aantrekkelijker voor bezoekers.”
Een mijlpaal voor de regio
Het planten van de bomen markeert een symbolische mijlpaal. “Bouwen is mooi, maar we hebben de afgelopen vijf jaar ook overlast veroorzaakt.” erkent Negen. “Het is geweldig om nu samen met de bewoners iets moois achter te laten.”