Na 17 jaar actief te zijn geweest, heeft Buurttoezicht Lansingerland (BTL) in de eigen buurtapps aangekondigd haar activiteiten per 31 december 2024 te beëindigen. In een mededeling op de Bleiswijkse WhatsApp-groep Alarm Schilderswijk verklaarde BTL: “Na jaren van stroeve samenwerking is in onderling overleg tussen de dorpscoördinatoren besloten om per 31 december 2024 dit zelfstandige burgerinitiatief te beëindigen.” De afbouw zal gefaseerd plaatsvinden, waarbij eerst de vrijwilligers worden geïnformeerd, gevolgd door de gebruikers van de buurtapps.
Geschiedenis van BTL
BTL werd in 2007 opgericht op verzoek van de gemeente, met als doel de veiligheid in de wijken te verbeteren. Onder leiding van dorpscoördinatoren, waaronder Karel Neelis, ontwikkelde BTL zich tot een actieve buurttoezichtorganisatie. Vrijwilligers liepen rondes door de wijken, signaleerden mogelijke problemen en werkten samen met de gemeente en politie. Daarnaast beheerde de organisatie buurtapps en WhatsApp-groepen die bedoeld waren om bewoners te informeren en te betrekken bij buurtveiligheid.
Problemen in de samenwerking
Uit informatie gedeeld door BTL blijkt dat de samenwerking met de politie en gemeente de laatste jaren moeilijker verliep. In januari 2024 gaf een nieuwe politiechef aan dat er geen wettelijke basis meer was om informatie met BTL te delen. Dit leidde tot een aanpassing van de samenwerkingsovereenkomst. Een aanbod van de politie aan BTL om elke acht weken samen een ronde met een wijkagent te lopen was voor BTL te weinig. Daarnaast stelde de gemeente de eis dat BTL een rechtspersoon moest worden, wat volgens de organisatie bijdroeg aan het besluit om te stoppen.
Wat gaar er nu gebeuren?
Met de beëindiging van BTL verdwijnen ook de rollen van dorps-, wijk- en WhatsApp-coördinatoren zoals deze binnen de organisatie waren ingericht. In de buurtapps blijven de WhatsApp-groepen wel bestaan, maar zonder centrale coördinatie. Bewoners kunnen elkaar blijven informeren en nieuwe leden aan de groepen toevoegen, aldus BTL.
Toekomst van veiligheid in Lansingerland
Het stoppen van BTL roept vragen op over de invulling van buurtveiligheid in de gemeente. Politie en gemeente blijven verantwoordelijk voor handhaving en preventie, maar beide partijen kampen met uitdagingen zoals beperkte middelen en personeelsbezetting. Inwoners klagen al langere tijd weinig blauw te zien in de gemeente. Dit wordt geïllustreerd door het percentage prio-1 meldingen waarbij de politie conform de norm binnen 15 minuten aanwezig was. In september 2024 lag dit percentage in Lansingerland op 77,5%, lager dan het landelijke gemiddelde van 82,8%. Hoewel Lansingerland in de maanden daarvoor beter presteerde dan het landelijke gemiddelde, geven deze cijfers toch een indicatie dat de politie moeite heeft om in Lansingerland zichtbaar en beschikbaar te zijn.