Akkoord bereikt over woningbouw Bleizo-West

22 oktober 2024
 

De gemeente Lansingerland en de provincie Zuid-Holland hebben vandaag een akkoord bereikt over de toekomstplannen voor woningen, bedrijventerreinen en windenergie in de regio. De afspraken worden dit jaar nog officieel vastgelegd in een bestuursakkoord, dat begin volgend jaar zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad en de Provinciale Staten.

Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de ontwikkeling van Bleizo-West als een woon-werkgebied, waar 5.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met sociale woningbouw en betaalbare huizen. Voordat met de woningbouw wordt begonnen, moet er echter eerst een nieuwe locatie voor windenergie worden gevonden.

Daarnaast hebben de gemeente en provincie afgesproken om te werken aan de uitbreiding van bedrijventerreinen met 36 hectare. Een goede bereikbaarheid is een voorwaarde voor het succes van deze ruimtelijke plannen. Daarom zullen beide partijen zorgen voor een optimale infrastructuur, doorstroming van verkeer en een leefbare omgeving.

De beschikbare ruimte in Lansingerland is schaars en kostbaar, en de druk om deze ruimte goed te benutten neemt toe. Voor de toekomst van zowel de gemeente als de regio is het essentieel dat er voldoende betaalbare woningen zijn voor de groeiende bevolking. Tegelijkertijd moet de economie de kans krijgen zich te ontwikkelen, wat vraagt om voldoende ruimte voor bedrijven. Omdat al deze ontwikkelingen extra energie vereisen, is het ook belangrijk dat er voldoende ruimte wordt gecreëerd voor de opwekking van windenergie.