Suzan Lamens wint haar eerste WTA-titel in Osaka: ‘Nooit durven dromen’

21 oktober 2024
 

Suzan Lamens heeft voor het eerst in haar carrière een WTA-toernooi gewonnen. De 25-jarige Nederlandse tennisster was in de finale van het toernooi in Osaka te sterk voor de Australische Kimberly Birrell (WTA-150), met een overtuigende zege van 6-0, 6-4. Opvallend genoeg moest Lamens zich nog via de kwalificaties plaatsen voor het toernooi, wat haar overwinning des te indrukwekkender maakt.

Voor Lamens is het haar eerste titel op het hoogste niveau, nadat ze eerder dit jaar al succes boekte op een lager niveau (WTA 125) door het graveltoernooi in Oeiras, Portugal, te winnen. Dankzij haar overwinning in Osaka maakt ze nu haar entree in de mondiale top-100.

‘Magische grens doorbroken’
“Ik had dit van tevoren nooit kunnen bedenken.” vertelde een trotse Lamens in een interview met Langs de Lijn op Radio 1. “Ik heb deze week echt een hoog niveau gehaald. Het bereiken van de top-100 was altijd een doel, en nu ik die magische grens heb doorbroken, maakt dat me ontzettend trots.”

Door haar nieuwe positie op de wereldranglijst krijgt Lamens de kans om deel te nemen aan grotere toernooien zonder eerst kwalificatiewedstrijden te hoeven spelen. “De Australian Open is nu vrijwel zeker.” zegt ze. “Maar daarna moet ik wel mijn punten verdedigen, dus ik hoop dat ik nog veel meer toernooien kan winnen.”

Ambitie
De overwinning in Osaka heeft de ambities van Lamens alleen maar verder aangewakkerd. “Het volgende doel is om de top-50 te bereiken.” vertelt ze. “Als ik net als Kiki Bertens ooit de top-10 zou kunnen halen, zou ik daar zeker voor tekenen. Maar laten we het stap voor stap doen.”

De finale 
Lamens moest kort voor de finale nog haar uitgestelde halve finale spelen, waarin ze in anderhalf uur de Franse Diane Parry (WTA-52) versloeg met 6-2, 6-4. Ondanks de korte pauze tussen de wedstrijden, begon Lamens sterk aan de finale en won ze de eerste set in slechts 22 minuten. Ze verloor slechts drie punten op haar eigen service. In de tweede set moest ze tweemaal een break achterstand goedmaken, maar uiteindelijk brak ze Birrell in de beslissende game en verzekerde ze zich van de titel.