Het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard heeft opnieuw schadelijke stoffen aangetroffen in het oppervlaktewater nabij het kassengebied in Bleiswijk. Het gaat om de verboden stof imidacloprid, die sinds 2020 niet meer gebruikt mag worden in de glastuinbouw. De stof werd al eerder in september gemeten, en nu blijkt uit nieuwe tests dat deze opnieuw aanwezig is.
Er is door het waterschap direct een onderzoek gestart om te achterhalen waar de stof vandaan komt. Imidacloprid, dat schadelijk kan zijn voor kleine waterdieren en planten, vermindert de waterkwaliteit en vormt een gevaar voor de biodiversiteit in het gebied. Het middel mag sinds 2020 niet meer worden gebruikt in de glastuinbouw vanwege de schadelijke effecten op het milieu.
Volgens Lex Schmidt van het waterschap wordt er gekeken of er een link is tussen de recente vondst en de eerdere meting in september. “We onderzoeken of de stof afkomstig is van een specifiek bedrijf in de regio. Als dat zo is, kan er sprake zijn van een overtreding, en dat kan leiden tot stevige boetes of een proces-verbaal.”
Groot zoekgebied
Het onderzoeksgebied is groot, aangezien het kassengebied bij Bleiswijk uit zo’n negentig bedrijven bestaat. De imidacloprid werd aangetroffen in het water bij de Anthuriumweg, en ook verderop, richting gemaal De Kooi, zijn sporen van de stof gevonden. “Het zoeken naar de bron is een uitdaging, maar we blijven onze strategische meetpunten monitoren om de bron te achterhalen” vertelt Schmidt.
Risico’s voor waterleven
Imidacloprid kan dodelijk zijn voor kleine waterdieren en heeft vooral een schadelijk effect in kleinere wateren, waar de stof minder verdund is dan in grotere wateren zoals de Rotte of de Maas. Het waterschap benadrukt het belang van het handhaven van het verbod, om verdere schade aan het ecosysteem te voorkomen.
Het onderzoek naar de bron van de vervuiling loopt nog.