De Walk of Life: Wandelen naar Mentale Gezondheid

16 oktober 2024
 

Op 10 oktober, de Wereldgezondheidsdag, begon de Walk of Life, een uniek vierdaags evenement in Nederland dat de focus legt op mentale gezondheid. Dit initiatief biedt de mogelijkheid voor deelnemers om samen met professionals te wandelen, met als doel mentale steun en begeleiding te bieden.

Het is algemeen erkend dat de natuur een positieve invloed heeft op ons mentale welzijn.  “Als we nou naar de natuur gaan, dan nodigt de natuur ons eigenlijk uit om te vertragen en om te verstillen.” vertelt Pascal van der Zwaan in het radioprogramma Het Magazine.

De stress die we dagelijks ervaren kan ons lichaam en geest uitputten. “We leven en werken veelal binnen zittend. Alles gaat altijd door met enorme hoeveelheden informatie en prikkels. We staan eigenlijk continu aan.”
Wandelen in de natuur helpt niet alleen om te ontspannen, maar het verlaagt ook stresshormonen en bevordert de algehele gezondheid.

Een nieuwe aanpak voor ondersteuning
Wat de Walk of Life onderscheidt van reguliere therapieën of coachingsessies is de nadruk op verbinding. “Wat we met de Walk of Life eigenlijk beogen is dat je ook ervaart dat je niet alleen bent.” vertelde van der Zwaan.

Tijdens de wandelingen worden eenvoudige, maar effectieve oefeningen aangeboden. “De natuur is eigenlijk een ideale omgeving om tot rust te komen, om te ontspannen, maar ook om je op te laden.”  Het doel is om niet alleen mentale steun te bieden, maar ook om een gemeenschap te creëren waarin mensen hun verhalen kunnen delen en elkaar kunnen steunen.

De toekomst van de Walk of Life
De hoop is dat deelnemers niet alleen de voordelen van bewegen en in de natuur zijn ervaren, maar dat ze ook geïnspireerd raken om dit na de Walk of Life voort te zetten. “Ik hoop vooral dat mensen gaan ervaren hoe bewegen en in de natuur zijn helpend is.” Het idee is dat de verbinding die tijdens het evenement is ontstaan, blijft bestaan. Wandelen met anderen kan een krachtige manier zijn om je mentale gezondheid op peil te houden.

Op vrijdagavond 25 oktober komt Pascal terug om te vertellen hoe de Walk of life was.

Beluister hieronder het radiofragment terug.