Koninklijke erepenning voor Kleindierensportvereniging D.V.V.

14 oktober 2024
 

Voor het eerst in de negen jaar dat hij burgemeester is van de gemeente Lansingerland, mocht burgemeester Pieter van de Stadt een koninklijke erepenning overhandigen. Op donderdagavond 3 oktober was het dan eindelijk zo ver: Kleindierensportvereniging Door Veredeling Verbetering mocht de onderscheiding in ontvangst nemen.

In 2023 bestond de vereniging al 100 jaar. Al een eeuw richt D.V.V. zich op het fokken en behouden van verschillende kleine dierenrassen: konijnen, hoenders en sierduiven. Zo zorgen zij er, mede in samenwerking met andere verenigingen, voor dat bepaalde rassen niet uitsterven. Elk jaar houden ze een grote tentoonstelling, waar een keurmeester de dieren beoordeelt.

Dat de koninklijke erepenning uitgereikt zou worden, was al geen verrassing meer. ‘Anders was er dadelijk niemand gekomen,’ aldus secretaris Nora de Veld. Zij begon drie jaar geleden met de aanvraag voor de onderscheiding. Maar nu was het zover, en vele genodigden vierden het feestje mee in ’t Koetshuys in Berkel en Rodenrijs.

Voorzitter van de vereniging, Herman van den Breggen, straalde van trots. Een koninklijke erepenning is heel speciaal. Eigenlijk had hij het na al die tijd niet meer verwacht. Samen met veel verenigingsleden hief hij het glas op deze bijzondere gelegenheid.

In het eerste weekend van november zal de jaarlijkse kleindierensporttentoonstelling weer plaatsvinden. Op vrijdag 1 november zullen de konijnen, duiven en hoenders weer getoond en gekeurd worden. ‘En wat heel fijn is, dat dit jaar, sinds jaren, de kippen er weer bij mogen zijn. Dat geeft zoveel sfeer,’ aldus Van den Breggen. Dus ben je benieuwd hoe zo’n tentoonstelling eruitziet? Neem vooral een kijkje op vrijdag 1 of zaterdag 2 november.

Bekijk hieronder de reportage.