Ouderen Ontdekken Creativiteit en Verbinding met ‘Lang Leve de Kunst’

5 oktober 2024
 

Het project “Lang Leve de Kunst” biedt ouderen de kans om op een creatieve manier met elkaar in contact te komen. Deelnemers kunnen via workshops als schilderen, poëzie, fotografie en speksteen niet alleen hun artistieke talenten ontdekken, maar ook nieuwe vriendschappen opbouwen. Simon de Buck, een enthousiaste deelnemer, vertelt hoe het project hem inspireerde om actief met kunst aan de slag te gaan en hoe het samen creëren en beleven van kunst zijn leven heeft verrijkt.

Simon: “Ik was al een tijdje op zoek naar een manier om creatief bezig te zijn, en deze cursus gaf me precies wat ik nodig had. Het is zoveel leuker om samen met anderen kunst te beleven en te maken.” Hij vervolgt: “Het mooie van deze cursus is dat je samen naar kunst kijkt en elkaar inspireert. Als je samen kunst bespreekt, krijg je nieuwe ideeën en perspectieven.”

De groep waarin Simon actief is, is hecht geworden. Regelmatig bezoeken ze samen musea en exposities, zoals recent de Kunsthal in Rotterdam. “Het is geweldig om samen kunst te bekijken en erover te praten. Je ziet zoveel meer wanneer je het door andermans ogen bekijkt.” zegt Simon met een glimlach.

Naast het creatieve en sociale aspect, bood de cursus Simon de kans om zijn eigen talenten verder te ontwikkelen. Tijdens de expositie in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs presenteerde hij trots zijn werk: twee schilderijen, drie gedichten en zelfs een spekstenen sculptuur.

Simon vertelt over zijn persoonlijke gedicht: “Het was emotioneel voor me. Het gedicht kwam echt vanuit mijn hart en dat raakt me elke keer weer wanneer ik het voordraag.” Zijn gedicht, getiteld Wat Voorbijgaat Leeft, reflecteert op de betekenis van herinneringen en hoe wat voorbij lijkt, nog altijd voortleeft in ons.

De expositie in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs is nog tot 30 oktober te bezoeken. Bezoekers kunnen niet alleen genieten van de kunstwerken, maar zich ook inschrijven voor toekomstige workshops.

Beluister hieronder het radio interview terug.