Fotocampagne brengt woningcrisis in beeld: ‘Wij zijn meer dan een nummer’

4 oktober 2024
 

Lansingerland kampt met een groot tekort aan woningen, en dat raakt duizenden woningzoekenden iedere dag. Om aandacht te vragen voor dit urgente probleem, is de fotocampagne “Wij zijn meer dan een nummer” gestart. Gianni Boogerd van GewoonWonen leidt deze campagne, waarin woningzoekenden hun verhaal delen. Het doel? Politici en beleidsmakers confronteren met de realiteit achter de cijfers.

“Er zijn op dit moment meer dan 100.000 actieve woningzoekenden in het Rijnmond gebied. Mensen die dagelijks op zoek zijn naar een plek om te wonen, maar geen succes hebben door het tekort aan woningen.” vertelt Boogerd. “Met deze campagne willen we laten zien dat achter die grote aantallen echte mensen schuilen. Mensen met verhalen, met hoop en wanhoop.”

De kracht van een gezicht
Tijdens de campagne worden 365 woningzoekenden op de foto gezet, een symbolisch aantal dat verwijst naar het aantal dagen in een jaar. Boogerd legt uit: “We maken een scheurkalender waarbij iedere dag een nieuwe woningzoekende in beeld komt. Deze kalender willen we overhandigen aan politici en andere beslissingsmakers, zodat zij iedere dag worden herinnerd aan de mensen die dag in dag uit strijden voor een woning.”

De woningcrisis raakt iedereen, benadrukt Boogerd. “Het is een misvatting dat het alleen om werklozen of mensen in kwetsbare situaties gaat. Er zijn hardwerkende mensen, gezinnen die groter willen wonen, ouderen die dichter bij hun familie willen zijn, maar de ruimte niet kunnen vinden. Het tekort aan woningen heeft invloed op een breed scala aan mensen in de samenleving.”

Een menselijk verhaal
Voor veel deelnemers van de fotoshoot is het delen van hun verhaal een belangrijke stap. Irene is al zeven jaar actief op zoek is naar een woning. “Iedere keer wanneer ik reageer op een woning, ben ik nummer 1400 van de 1700 reacties. Het voelt alsof je niet meer bent dan een nummer.” zegt ze.

Claire vertelt over haar situatie. “Ik heb aangegeven dat het mij niet uit maakt waar in Nederland en volgens krijg je te horen dat er zelfs niet in een crisisopvang plek is. Waar moet ik heen met m’n dochter van 1,5?”

De verhalen van deze woningzoekenden worden in de campagne gebruikt om de urgentie van de situatie onder de aandacht te brengen. “Het is belangrijk dat deze mensen, die vaak vergeten worden in het debat, een stem krijgen.” zegt Richard Krabbedam van GewoonWonen.

Een oproep tot verandering
Met de campagne hoopt men niet alleen aandacht te vragen, maar ook verandering teweeg te brengen. De scheurkalender is bedoeld als dagelijks signaal aan politici om actie te ondernemen. “Woningzoekenden krijgen vaak geen stem in de politieke arena.” zegt Krabbedam. “Door hun gezichten te laten zien, hopen we dat zij niet langer als een abstract cijfer worden gezien, maar als de echte mensen die ze zijn.”