Van zonnepanelen tot groene tuinen: Lansingerland zet vol in op duurzaamheid

3 oktober 2024
 

Op donderdag 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Deze dag biedt een uitgelezen kans voor bewoners en ondernemers om stil te staan bij de toekomst van onze leefomgeving. Lansingerland is trots op zijn tweede plek als duurzaamste gemeente van Nederland, en de ambities zijn groot: “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.” aldus wethouder Michiel Muis.

De gemeente loopt voorop op het gebied van zonne-energie, geothermie en het verduurzamen van woningen.  “Met onze particuliere en zakelijke zonnepaneelprojecten zijn we koploper op het gebied van zonne-energie. Daarnaast werken we met geothermie, waarbij aardwarmte wordt gebruikt, vooral in de glastuinbouw.” licht Michiel Muis toe.

Duurzaamheid op straatniveau
Klimaatburgemeester Robert Liefhebber is aan tafel om het belang van verduurzaming op wijkniveau te benadrukken. “We werken nauw samen met bewoners om woningen te isoleren en energiezuiniger te maken,” vertelt hij. Via projecten met wordt straat voor straat gekeken hoe de huizen kunnen worden verduurzaamd.

Het bewustzijn groeit onder de bewoners. “Veel mensen willen verduurzamen, zeker nu huizen met een laag energielabel minder aantrekkelijk zijn op de huizenmarkt,” aldus Liefhebber. “De subsidies van de overheid en de gemeente maken het voor velen mogelijk om voor een fractie van de kosten hun huis goed te isoleren en energie te besparen.”

Steun van de Gemeente
De gemeente ondersteunt haar inwoners op verschillende manieren, van subsidies tot leningen. “We hebben een winkel in het centrum van Berkel waar mensen terecht kunnen voor advies over verduurzaming.” zegt wethouder Muis. “Daarnaast bieden we leningen aan om woningen en tuinen te verduurzamen. Het gaat niet alleen om zonnepanelen, maar ook om wateropvang en het vergroenen van tuinen om hittestress tegen te gaan.”

Lansingerland is ook bezig met de bouw van een solar carport bij het gemeentehuis. “Het terugverdienen duurt elf tot twaalf jaar, maar daarna gaan we er winst op maken,” legt Muis uit. “Zo besparen we op kosten die anders doorberekend zouden worden aan de inwoners.”

Samenwerken voor een duurzamere toekomst
Een belangrijke boodschap van de dag is dat duurzaamheid niet alleen van de overheid komt, maar dat iedereen zijn steentje kan bijdragen. Initiatieven zoals ‘warmte safari’s’ brengen buren samen om te ontdekken waar in huis warmte verloren gaat, terwijl klimaatburgemeesters zoals Robert Liefhebber helpen met praktische tips.

Robert sluit af met een belangrijke gedachte: “Duurzaamheid gaat over de toekomst. Het planten van bomen waarvan we misschien zelf nooit de schaduw zullen voelen, maar die essentieel zijn voor toekomstige generaties.”