Provincie Zuid-Holland blokkeert woningbouw Bleizo-West: Minister Keijzer wil snelle oplossing

2 oktober 2024
 

Het besluit over de toekomst van Bleizo-West, een gebied dat zowel potentieel heeft voor grootschalige woningbouw als voor windenergie, moet binnenkort duidelijk worden. Gemeente Lansingerland en de provincie Zuid-Holland liggen al een tijd met elkaar in de clinch over de bestemming van het gebied, en dit houdt de woningbouw in de regio nu al geruime tijd op.

Minister Mona Keijzer, verantwoordelijk voor Volkshuisvesting, heeft inmiddels laten weten dat zij wil dat er nu snel knopen moeten worden doorgehakt. In een schriftelijke reactie aan RTV Lansingerland stelt zij: “Gemeente en provincie zijn met elkaar in gesprek over wat er in Bleizo-West moet komen. Ik wil dat deze gesprekken snel tot besluitvorming leiden over welke functies hier een plaats krijgen. De planning voor deze besluitvorming wil ik begin november ontvangen.”

Woningbouw versus windmolens
Lansingerland wil op Bleizo-West tussen de 4000 en 6000 woningen bouwen om de vraag naar betaalbare woningen in de regio aan te pakken. Dit gebied is goed bereikbaar en ligt nabij het nieuwe OV-knooppunt Station Lansingerland-Zoetermeer, waarvoor eerder al miljoenen zijn geïnvesteerd door het Rijk, de provincie en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

De provincie houdt echter vast aan de plannen voor windmolens. De provincie wil namelijk 12-15 MW aan windenergie opwekken op Bleizo-West, een doel dat volgens hen noodzakelijk is om aan de regionale klimaatdoelen te voldoen. Dit zorgt voor een impasse, omdat de geluids- en veiligheidszones die nodig zijn rondom de geplande windturbines de bouw van woningen niet toelaten of ernstig beperken.

De PvdA-fractie geeft, als het om Bleizo-West gaat, absoluut de voorkeur aan wonen boven wind. “Lansingerland heeft de regionale opdracht om snel 11.000 huizen te bouwen. Zonder Bleizo-West gaat dit zeker niet lukken. Kiezen voor wind op die locatie betekent dat duizenden woningzoekenden met een laag of middeninkomen in de kou komen te staan. Dat is voor de PvdA Lansingerland onacceptabel. We zitten midden in een gigantische wooncrisis, dus er is grote haast geboden.” aldus Hamid Azzouzi fractievoorzitter PVDA Lansingerland.

Impactanalyse bevestigt beperkingen
Een recent uitgebrachte impactanalyse onderstreept deze beperkingen nog eens. De analyse toont aan dat onder de nieuwe milieunormen de ruimte voor de plaatsing van windmolens nog kleiner is geworden dan eerder verwacht. Bij turbines van 190 meter hoogte kunnen er nog maar twee turbines worden geplaatst, terwijl drie turbines nodig zijn om de gewenste energieopbrengst te realiseren. Bovendien maken de veiligheids- en geluidsnormen de bouw van woningen en scholen in de nabijheid van de turbines dus nagenoeg onmogelijk.

Wanneer ook gekeken wordt naar de Regionale Energiestrategie (RES) 2.0 voor de regio Rotterdam-Den Haag, waar Lansingerland onder valt, blijkt dat de doelstellingen voor wind op land in dit gebied al grotendeels zijn gehaald. Daarmee lijkt de vraag of de geplande windmolens in Bleizo-West nog wel noodzakelijk zijn een valide afweging.

Druk vanuit het Rijk
Minister Keijzer heeft in een schriftelijke reactie aan RTV Lansingerland aangegeven niet langer te willen wachten. Ze wil in november een planning waarin duidelijk wordt welke functies in Bleizo-West een plaats krijgen. Het nieuwe regeerakkoord stelt duidelijk dat woningbouw prioriteit moet krijgen op nieuw te bestemmen locaties waar windmolens en woningbouw concurreren om de ruimte. RTV Lansingerland heeft uiteraard de provincie Zuid-Holland en de Gemeente Lansingerland om een reactie gevraagd. Beide partijen willen niet reageren.

Tijd voor actie
De bal ligt nu bij de provincie Zuid-Holland, die tot nu toe de windmolenplannen stevig verdedigt. De vraag is hoe lang de provincie haar standpunt kan blijven handhaven, nu zowel de gemeente als het Rijk aandringen op een snelle oplossing. De woningbouw in Lansingerland wordt door deze blokkade vertraagd, terwijl de nood hoog is.