Van Kartbaan naar circuit: Joep Breedveld in de Porsche GT4

1 oktober 2024
 

Hij is nog maar 17 jaar maar in april van dit jaar maakte Joep Breedveld de sprong van karten naar de wereld van de autosport. Met een indrukwekkende kartcarrière achter de rug  rijdt Joep nu in de Porsche GT4-klasse.

“Ik ben op mijn elfde begonnen met karten, en dat ging eigenlijk meteen goed.” vertelt Joep. “Mijn eerste wedstrijd op het Nederlands kampioenschap won ik meteen, en vanaf dat moment wist ik dat dit mijn toekomst zou zijn.” Vier jaar lang reisde hij de wereld over, van Bahrein tot Las Vegas, om zijn vaardigheden aan te scherpen.

De overstap naar autosport in de Porsche GT4 ging niet onopgemerkt voorbij. Tijdens een recente race in Duitsland reed Joep naar een tweede plaats in de kwalificatie, tussen rijders met aanzienlijk meer ervaring en krachtigere auto’s. “Het was een ongelooflijke ervaring om tweede te worden van de 27 rijders.” zegt hij trots. “Ik heb veel aandacht gekregen van mensen die er echt toe doen in de autosport.”

Joep droomt ervan om door te groeien naar de GT3-klasse en wellicht ooit deel te nemen aan grote evenementen zoals de 24 uur van Le Mans. “Het ultieme doel is om in de GT3 te rijden en misschien ooit de kans te krijgen om op Le Mans te racen. Dat zou een droom zijn die uitkomt.”

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Joep al een race-licentie, hoewel hij nog geen rijbewijs heeft voor op de openbare weg. “Op het circuit rij ik al sinds mijn dertiende, maar ik mag nog niet op de weg rijden. Best grappig, toch?” lacht hij.

Breedveld benadrukt dat hij veel te danken heeft aan zijn ouders en sponsors. “Zonder hen zou ik niet staan waar ik nu ben. Ze hebben me altijd gesteund en zijn er bij elke race bij. Ook mijn sponsors zijn onmisbaar, want autosport is een kostbare hobby.”