Najaars Trucktour 2024: Toeteren en heel veel plezier voor bijrijders én chauffeurs

29 september 2024
 

De jaarlijkse Najaars Trucktour trok afgelopen zaterdag voor de 27e keer luid toeterend door de straten van Lansingerland. Voor de bijrijders, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, was het dé dag om zich even helemaal de koning(in) van de weg te voelen.

Van toeteren word je doof, He, wat?!
Uw verslaggever stond zelf hoogstpersoonlijk langs de kant van de weg om het spektakel met de camera vast te leggen. Mensen links en rechts van me waren bezig met oordopjes. Ik dacht nog, bijzonder, zo erg kan het toch niet zijn. Maar na 65 vrachtwagens op nog geen meter afstand toeterend voorbij te hebben zien denderen, weet ik nu dus beter.

Bijrijders met een belangrijke taak
De bijrijders rijden niet alleen voor de lol mee, ze vervullen ook een belangrijke taak. Rianne Gravesteijn, dochter van chauffeur Erik Gravesteijn, rijdt steevast mee met haar vader. “Ik let altijd op de dode hoekspiegel. Ik kijk rechts, hij kijkt links. Als we afslaan, let ik op de knipperlichten,” vertelt ze trots. Het geeft de bijrijders niet alleen plezier, maar ook een gevoel van verantwoordelijkheid en dat ze meetellen.

Erik rijdt voor de 24e keer mee en gaat na veertig jaar trouwe dienst met pensioen. Op de vraag of dit dan de laatste tour is zegt hij: “Nou ja, als ze volgend jaar zeggen dat ze nog een vrachtwagen over hebben, dan rij ik misschien stiekem toch nog wel mee,” met een brede lach op zijn gezicht. Dochter Rianne knikt instemmend, die afspraak staat.

Burgemeester zwaait konvooi samen uit met toeschouwers
De tour werd feestelijk geopend door burgemeester Pieter van de Stadt, die zichtbaar genoot van het evenement: “Het is een geweldige dag. Voor de deelnemers, die normaal minder makkelijk naar buiten kunnen, is dit een uitje dat ze niet snel zullen vergeten. Maar ook voor de gemeenschap, want je ziet hoeveel mensen zich hier voor inzetten,” zei hij. Vervolgens voegde hij er lachend aan toe: “Ik heb zelf geen groot rijbewijs, dus ik mag helaas niet meerijden, maar wethouder Fortuyn heeft dat wel een paar keer gedaan!”

De burgemeester benadrukte nog trots te zijn op hoe de bedrijven, vrijwilligers en inwoners van Lansingerland samenwerken om dit evenement jaar na jaar mogelijk te maken.

Een optocht vol vrolijke gezichten
Het plezier straalde van alle gezichten af, zowel van de bijrijders als de chauffeurs. Laura Roodzant, één van de organisatoren, vertelde over de sfeer: “De positiviteit is echt ongelooflijk. Iedereen wil meedoen: de bijrijders, hun families, de chauffeurs en de bedrijven die hun trucks beschikbaar stellen. Het is echt een dag waarop alles even draait om plezier en betrokkenheid,” vertelde ze.

De route van de tour liep dit jaar naar Wateringen, waar de trucks een bezoek brachten aan Ter Laak Orchids, een grote orchideeënkwekerij. Onderweg werd door de politie en het motorbegeleidingsteam gezorgd dat het hele konvooi veilig kon doorrijden. “Zonder hen zouden we het niet redden,” vertelde Laura. “Ze zetten alle kruispunten stil zodat de vrachtwagens in één lange rij door kunnen rijden.”

Verkeersregelaars met een passie voor hun vak
Ook de verkeersregelaars genoten van hun werk. Eén van hen vertelde met een glimlach: “Het is natuurlijk vooral belangrijk om alles veilig te houden, maar stiekem is het ook gewoon gaaf om met die motor voorop te rijden. Af en toe mag ik dingen doen die je normaal nooit mag – lekker scheuren bijvoorbeeld”. Maar daarna vult hij direct aan: “Maar veiligheid gaat voor alles!”.

Een dag vol toeters, plezier en voldoening
De Najaars Trucktour is niet alleen een bijzondere dag voor de bijrijders, maar ook voor de chauffeurs. “Het mooiste moment? Die grote glimlach op het gezicht van mijn bijrijder. Dat maakt alles helemaal top!” aldus een chauffeur. Tegen het einde van de zaterdagmiddag was iedereen weer terug in Berkel en zei de organisatie terug te kijken op een geweldige dag.