Gemeenteraad besluit tot opvang van 150 Oekraïners en 78 spoedzoekers in tijdelijke flexwoningen

27 september 2024
 

De gemeenteraad heeft op 26 september 2024 akkoord verleend op het investeringsvoorstel bouw- en woonrijp maken van de Noordpolder voor tijdelijke flexwoningen. Hiermee heeft de gemeenteraad akkoord gegeven voor de realisatie van tijdelijke woonruimte voor 150 gevluchte Oekraïners en 78 zogeheten spoedzoekers waaronder ook deels statushouders. Eerder werd er in Lansingerland al een vergelijkbare locatie gerealiseerd waar 150 Oekraïners en daarnaast ook spoedzoekers tijdelijk worden gehuisvest. Voordat de locatie er daadwerkelijk kan komen moet de voorziene bijdrage van het Rijk daadwerkelijk worden toegekend en een samenwerkingsovereenkomst met een woningcorporatie worden opgesteld. Ook de Provincie Zuid-Holland moet nog een vergunning verlenen om deze opvang voor Oekraïners, spoedzoekers (inclusief statushouders) mogelijk te maken.

De gemeente Lansingerland ambieert de realisatie van flexwoningen als flexibele schil voor opvang ontheemde Oekraïners en spoedzoekers. De Langdurige Opvang Oekraïners (LOO) aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek is vanaf de zomer van 2023 bewoond. De urgentie om ontheemde mensen op te vangen voor een langere tijd is onverminderd hoog. Er komen ook nog steeds mensen uit Oekraïne ons land binnen, hiervoor wordt in de Noordpolder een tweede locatie ontwikkeld. Ook zijn er veel mensen in Lansingerland die met spoed een tijdelijke woonruimte zoeken (zogenaamde spoedzoekers), zij kunnen ook op dezelfde locatie worden ingepast.

Als voorwaarde voor de planning heeft de gemeenteraad vastgelegd dat er voor 1 oktober 2025 overeenstemming is met de betrokken partners. De gemeenten Lansingerland is optimistisch dat het gaat lukken om de benodigde partners aan boord te krijgen, zo gaf burgemeester Pieter van de Stadt gisteravond in de gemeenteraad aan. Er is al veel voorbereidend werk gedaan met een woningbouwcorporatie en het Rijk. Ook de provincie weet volgens de burgemeester hoe belangrijk het is om deze locatie te kunnen gaan realiseren. Het is volgens hem voor de opvang van Oekraïners, de huisvesting van mensen die echt in de knel zitten omdat ze geen reguliere woning kunnen vinden en ook voor de opvang van statushouders urgent dat er zo snel mogelijk gestart kan worden met de realisatie.