Demi Vollering pakt zilver op WK tijdrijden

23 september 2024
 

Demi Vollering heeft op het wereldkampioenschap tijdrijden een prachtige zilveren medaille behaald, na een spannende strijd over 29,9 kilometer tegen de Australische Grace Brown. Brown, de olympisch kampioene, wist uiteindelijk met een voorsprong van zestien seconden de wereldtitel te bemachtigen. Het brons ging naar de Amerikaanse Chloé Dygert, voormalig wereldkampioene in 2019 en 2023.

Voor Vollering was het een bijzondere prestatie: het is haar eerste medaille op een groot kampioenschap in de tijdrit. “Ik ben wel blij, maar als je bij de finish hoort dat je de snelste tijd hebt wil je gewoon die trui” reageerde Vollering na afloop. “Dat is even pijnlijk, maar ik ben heel blij met de tweede plek. Mijn eerste medaille op een kampioenschap tijdrijden, dat is heel mooi.” vertelt ze voor de camera van de NOS.

De tijdrit vond plaats op een uitdagend parcours in Zürich, Zwitserland, waar Vollering, die daar een tweede thuisbasis heeft, hoopte te schitteren. Hoewel Brown uiteindelijk de snelste bleek, zette Vollering alles op alles om haar tegenstandster te verslaan. Ze wist bij het tweede tussenpunt zelfs even de leiding te nemen, maar op de vlakke stukken richting de finish toonde Brown haar kracht en pakte de winst.

Sterk jaar voor Vollering
Dit jaar heeft Vollering al meerdere keren laten zien dat ze in topvorm verkeert. Ze won de tijdrit in de Tour de France Femmes, nadat Brown daar materiaalpech had gehad. De strijd tussen de twee toppers duurde dus voort in Zürich, maar deze keer was het Brown die aan het langste eind trok.

Vollering kende eerder dit jaar ook teleurstellingen, zoals haar tweede plek op de Olympische Spelen. Toch blijft ze vechten en richt ze haar blik nu op de WK-wegrit, waar ze als kopvrouw van de Nederlandse ploeg hoge verwachtingen heeft.

Blik op de toekomst
Ondanks dat Grace Brown de wereldtitel pakte, blijft de focus van Vollering op de toekomst gericht. Ze is vastbesloten om zich verder te ontwikkelen in het tijdrijden en haar indrukwekkende prestaties dit jaar bevestigen dat ze tot de wereldtop behoort. Na een intensieve race blijft Vollering vastberaden: “Dit is nog maar het begin.”

Zaterdag start Vollering als kopvrouw van Nederland in de wegrit, samen met sterke rensters zoals Marianne Vos en Shirin van Anrooij.