Japanse krijgskunst Naginata vindt zijn weg naar Lansingerland

20 september 2024
 

In een recente radio-interview ging het even niet over voetbal of het weer, maar over… een stok met een zwaard eraan! Mark Berghaan, hoofdinspecteur bij Martial Arts School Shiseikan en enthousiaste Naginata-beoefenaar, kwam langs in de radio studio om te vertellen over deze eeuwenoude Japanse krijgskunst. Want ja, het is toch handig om te weten hoe je met een samoerai zwaard zwaait – al was het maar om indruk te maken op de buren!

Tijdens het gesprek op de radio legde Mark uit wat Naginata precies inhoudt. “Het is een krijgskunst waarbij een lang stokwapen met een snijblad wordt gebruikt, ook wel bekend als het maaiende zwaard van de samoerai. Het doel is echter niet om daadwerkelijk te vechten, maar om jezelf te verbeteren,” aldus Berghaan. Hij benadrukte dat Naginata, net als andere budo-kunsten, draait om zelfontwikkeling en discipline, en niet om geweld of vechten op straat.

Berghaan gaf ook een stukje geschiedenis van Naginata. “Hoewel het wapen oorspronkelijk door samoerai werd gebruikt, namen vrouwelijke krijgers het in latere tijden over om hun huizen te verdedigen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de krijgskunst in Japan omgevormd tot een sport om het cultureel erfgoed te bewaren, vooral onder vrouwen.”

In Lansingerland wordt Naginata nu op kleine schaal beoefend. Recent hebben hij en zijn team een sportschool opgericht, waar ze onder andere proeflessen aanbieden. “We zijn twee weken geleden begonnen, en het enthousiasme blijkt groot te zijn.” zei hij. De proeflessen zijn beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar, en vinden plaats in sporthal De Anjerdreef.

Het gesprek werd afgesloten met een persoonlijke noot van Berghaan, die benadrukte dat Naginata meer is dan alleen een fysieke uitdaging: “Mensen komen vaak met de verwachting om te leren vechten, maar uiteindelijk gaat het om iets groters, namelijk het ontwikkelen van jezelf, zowel fysiek als mentaal.”

Het interview is hieronder terug te luisteren.